sleep

Ново изследване на Мичиганския университет доказва, че употребата на смартфон след 21 часа вечерта ви прави по-малко продуктивни на следващия ден.

Две проучвания, проведени от Ръсел Джонсън и колегите му сред корпротаивни служители са установили, че хората, използващи своите смартфони за бизнес цели след 21 часа, са чувствително по-уморени и неработоспособни на следващия ден. Умните телефони нарушават съня ни, защото ни държат психически ангажирани до късно през нощта и затрудняват откъсването ни от работата, за да можем да спим спокойно.

Повече от половината пълнолетни американци притежават смартфон. Мнозина смятат, че това е един от най-важните инструменти за увеличаване на производителността на труда, изобретени някога. В същото време данни на National Sleep Foundation показват, че едва 40% от американците спят достатъчно през нощта. Причината? Използването на смартфоните за работа.

[cquote]Само 40 процента спят достатъчно през нощта[/cquote]

В едното проучване са наблюдавани 82 мениджъри на високо ниво, които са попълвали анкети всеки ден в продължение на две седмици. Второто проучване анкетира 161 служители с най-различни професии. Данните от двете изследвания показват, че използването на смартфон през нощта за бизнес цели накъсва съня и намалява енергията за работа на следващия ден.

Второто проучване сравнява също така употребата на смартфон с други електронни устройства и установява по-голям отрицателен ефект, отколкото при гледане на телевизия или използване на лаптоп. В допълнение на умственото ангажиране през нощта, смартфоните излъчват специфична синя светлина, възпрепятстваща отделянето на мелатонин в организма, което допълнително нарушава съня.

Изводът е, че използването на смартфон през нощта оказва психологически и физиологичен ефект върху способността на хората да заспят и върху основните функции за възстановяване, които осъществява сънят. Решението е лесно — изключете смартфона си през нощта. Ученият Ръсел Джонсън все пак отбелязва, че това не винаги е практично в съвременния бизнес свят. Той допуска възможността да има моменти, в които отлагането на работата за следващия ден би имало катастрофални последици, и използването на смартфона би оправдало неговият негативен ефект върху работоспособността.
Здравият сън обаче остава препоръчителен.