В днешно време ние хората използваме палците си по много по-различен начин отколкото нашите прадеди. Ако щете и по-различно от хората преди 50 години. Обратно стоящите пръсти на ръцете ни са ни дали огромно предимство в еволюционен аспект, а какво за последните няколко години? Точно над това ще се концентрираме днес.

ВИЖ ОЩЕ: АНЕКТА: НАЙ-ДОБЪР СМАРТФОН ЗА 2014

Разположението на палците ни, което е уникално за нас сред всички бозайници на планетата, ни дава възможност да използваме смартфоните си, които са част от живота на все повече и повече хора в днешно време. Можете да държите телефона като Luba6ky по-горе и по този начин да пишете съобщения изключително бързо и удобно (е, в случая не говорим за ползването на S Pen, но ме разбирате). Арко Гош от Университета в Цюрих и неговите колеги са разбрали до какво води това. Публикуваният наскоро от тях научен труд в журнала Current Biology разглежда връзката между мозъка и използването на палците за управление на смартфони.

Според изследването, проведено от Гош върху група хора, ежедневното щракане върху смартфона ви, развива мозъка по необикновен и изненадващ начин. Данните, нужни за получените резултати, са били събрани чрез електроенцефалография (EEG), за която няма как да не сте чували. Тя следи мозъчните функции по време на извършването на различни задачи. В случая тези задачи са били просто стандартно използване на смартфона ви, като самият той събира данни за това колко е бил използван и по какъв начин. В края на деня Гош и колегите му са знаели колко време доброволците от изследването са използвали джаджата си, колко пъти са щракали с палец, показалец и среден пръст.

Активността на определени части от мозъка по време на занимавката със смартфон показва, че сивото ни вещество се развива и дори се изменя по начин, който не е забелязан у никой индивид от нашите прадеди, дори и по време на развитието на праисторическите хора. Това може би означава, че продължаваме да еволюираме, въпреки че много учени отричат това (под претекст, че за да еволюира един организъм, средата в която живее трябва да го налага с цел оцеляване).

Разбира се, не всички резултати от изследването сочат в положителна посока. Арко Гош и колегите му наблюдават и отрицателни ефекти, а именно при прекомерно ежедневно използване на смартфона. Един от тях е синдромът на карпалния тунел, който се изразява във възпаление на средния нерв, минаващ през ръката до китката, поради натиск върху него от самите кости в китката. Причинява остра, непоносима болка в цялата ръка и пръстите. Освен от продължителни повтарящи се движения (подобно на тендовагинита), може да се причини и при задържане на течност в тази част на тялото и се характеризира с усещания за изтръпване, скованост или парене.