Нова радикална теория твърди, че Плутон притежава огромен подземен океан

Според най-новите изследвания, замръзналото джудже Плутон може би е започнало живота си като горещ свят с масивен подземен океан от течна вода. След така представените данни е логично да се предположи наличието на живот.

Досега се смяташе, че планетата е гигантски леден камък. Но според новите доказателства можем да смятаме, че някога е имало течен океан. Дори има вероятност той все още да е там. Твърде възможно е, да е останал под замръзналата повърхност на планетата. Може би ни се струва невероятно, в толкова студена и отдалечена от Слънцето среда, да има наличието на течни океани.

Формиране на палнетата

Изследователите предполагат, че процесът на образуване на Плутон може да генерира достатъчно топлина, за да се образува подземен воден басейн. Според последните изображения на повърхността на планетата, могат да се направят сравнително точни изводи за това, което се вижда там. Подобни заключения се извеждат на базата на различни модели за термична еволюция. Дълго време учените са смятали, че е невъзможно океан да оцелее до този момент. Сценариите за горещ и студен старт при развитието на Плутон биха довели до една съвсем различна повърхност.

Явни знаци

Ако въпреки големия студ ледът се разтопи отвътре, Плутон ще се свие. Характеристиките от подобна компресия на повърхността му ще станат видими веднага. Ако започне да става горещо, би трябвало да се наблюдава разширение, което също ще бъде видимо на повърхността въпреки замръзналия океан. Изследователите твърдят, че има много доказателства за разширение, но не се виждат никакви за компресия. От това следва, че наблюденията са по-съвместими с твърденията за течен океан.

Дали джуджето е останало достатъчно топло, за да може този океан да запази течната си форма е друг въпрос. Изчислено е, че гравитационната енергия отделена от нов материал, осъществил съприкосновение с повърхността на планетата в ранните й дни, ще бъде достатъчна. Но тази енергия би се излъчила с течение на времето. Образуването на планетата е от голямо значение за термична й еволюция. Ако се натрупва твърде бавно, горещият материал на повърхността излъчва енергия в космоса, но ако това стане достатъчно бързо, топлината се улавя отвътре.

В зависимост от това, колко време е било необходимо за завършване на подобни процеси, разликата между горещината и студа са от 30 000 до милиони години. При втория вариант горещ старт би бил почти невъзможен.