onlinecredit

Темпът на нашия живот се увеличава, технологиите се развиват, а с тях се появяват все по-нови решения. Много съвременни устройства и технически подобрения позволяват почти незабавна работа на неща, които доскоро продължаваха няколко часа или дори няколко дни. Не винаги обаче сме напълно ентусиазирани от новостите, някои от тях будят страх и противопоставяне. Обикновено това е така, защото се страхуваме от това, което не знаем. Подобни усещания могат да бъдат предизвикани и от новите методи за проверка на самоличността и финансовото ни състояние. Първият въпрос на потребителите на онлайн кредити се отнася до сигурността на личните им данни. Как работят приложенията за проверка на самоличността ни при отпускане на онлайн кредит?

Кога е необходима проверка на самоличността и как се осъществява?

Благодарение на развитието на интернет е възможно да се свържем с мрежата от почти всяка точка на света и да получим бърза информация от различно естество. Интернет също така промени значително и финансовите пазари и в резултат на това можем да вземаме пари на заем, без да напускаме дома си. За да бъдат кредитите през интернет възможни и безопасни, както за кредитните компании, така и за потребителите, е необходимо да се извърши процесът на проверка на самоличността и да се провери кредитоспособността на потенциалния кредитополучател.

Небанковите финансови институции защитават себе си и потребителите вече на едно по-различно ниво. Доскоро единствената форма за проверка на точността на личните данни при отпускане на онлайн кредит беше чрез предоставяне на снимка на личната карта и/или телефонен разговор със служител на компанията кредитор, който сверява верността на данните. Въпреки че този тип удостоверяване все още се използва в много кредитни компании, той постепенно се заменя от приложения за автоматична и незабавна проверка на самоличността на клиента. Благодарение на този тип приложения, процесът на отпускане на средства е много по-лесен и бърз.

Как работят приложенията за проверка на самоличността при отпускане на онлайн кредит?

При подаване на заявка за онлайн кредит ще е необходимо да преминем през процес, при който ще бъде проверена точността на предоставените от нас лични данни. Само след потвърждаване на самоличността ни ще може да се получи становище по искането.

Как работи приложението?

Обикновено приложението за проверка на самоличността е част от процеса по онлайн кандидатстване. Чрез него лесно и удобно в отделни стъпки ще ни бъде изискана двустранна снимка на личната ни карта. На последващата стъпка ще се изиска селфи снимка, като може да има функционалност за определяне на жизненост, т.е. приложението ще ни насочва как точно да направим снимката. Например да си завъртим главата надолу, нагоре, наляво и надясно. Някои приложения искат в селфи снимката да е показана и личната карта. Други приложения имат като стъпка и видео идентификация, в която служител на фирмата се обажда и в рамките на процеса по кандидатстването се провежда кратък видео разговор.

Всички тези събрани данни приложението сверява с определени регистри, например МВР и при наличие на несъответствие няма да можете да продължите кандидатстването си за кредит.

Ако искаме да получим сумата по заема възможно най-скоро, най-ефективният метод е да използваме компании ползващи посочените по-горе приложения. Този метод за проверка е напълно безплатен за потребителя и много лесен за ползване. Освен това дава възможност да се ускорява проверката на кредитоспособността, в зависимост от това какви процеси и регистри са свързани с него.

Сподели
Предишна страницаКак оцеляват суперчервеите?
Следваща страницаНов източник на енергия
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.