финансиране

Ако наскоро сте стартирали бизнес и имате нужда от финансиране, трябва да знаете, че имате много опции. Всеки вариант за финансиране на стартъпи си има своите специфики, предимства и недостатъци. По-надолу консултантска фирма Флекси Про ще разкаже за няколко вида финансиране, които са подходящи за стартиращи фирми, и които можете да разгледате като добър вариант.

1. Европейски средства

Европейските средства са доста предпочитан и популярен метод за финансиране на всякакъв вид предприятия – малки, големи и средни. Чрез изготвяне на проекти по европрограми можете да спечелите безвъзмездно финансиране, с което да подпомогнете нуждите на Вашия бизнес. Най-добре е да се свържете с подходящи консултанти, които да Ви запознаят с особеностите на избраната процедура, да Ви обяснят дали сте подходящи за нея и да Ви кажат дали имате шанс да спечелите проекта. Ако шансовете Ви са високи, то имате възможност да спечелите финансирането и тази опция е точно за Вас.

2. Собствен капитал

Този вид финансиране за стартъпи, известно още като буутстрапинг, се осигурява от основателите на фирмата докато приходите на компанията нараснат достатъчно, че тя да може да се самоиздържа. Тук не се използва външен капитал и фирмата остава независима, като не дължи връщане на средствата. Негатив е, че при неуспешно стартиране, основателите могат да загубят парите си.

3. Познати

Сигурно сте чували, че някои стартъп фирми се обръщат за съдействие към познати, приятели и членове на семейството, когато търсят финансиране. Предимството на тази практика е, че няма нужда да убеждавате инвеститори защо да инвестират средства във Вашата компания. Финансирането от приятели и семейството в известен смисъл върви и със своите привилегии, защото е доста по-ниско рисково, а условията могат да се нарекат “гъвкави”. За индустрията не е препоръчително да се използва този метод, защото предприемачите се улесняват с връзките, с които разполагат, а това увеличава проблемите, свързани с еднообразието на контактите.

4. Заеми от банки

Използването на заеми от банки е също предпочитан метод на финансиране за някои бизнеси. За стартиращи компании обаче, този метод не е особено подходящ, тъй като банките трудно отпускат заеми на нови фирми. Новите фирми не винаги могат да докажат надежден бизнес модел и за това се смятат за по-рискови. 

5. Инвеститори

При този метод на финансиране, инвеститорът инвестира във фирмата в замяна на дял от капитала. Инвеститорите могат да подпомогнат определена дейност, понеже е възможно да имат експертни познания в нея. Могат да подпомогнат фирмата чрез предлагане на съдействие и по-специфични съвети към компанията, в която финансират.

6. Грантове

Много организации като НПО-та, фирми с корпоративна социална отговорност, както и други публични организации предлагат безвъзмездни финансови средства за стартъп компании. Използването на този вид финансиране се среща често при подкрепа на научни стартъп компании, но се използва и в други сектори, така че е добра идея да проверите индустрията, в която оперирате, и да потърсите налични грантове, за които да кандидатствате.

7. Венчър капитал

Срещу дял на компанията, инвеститорът предлага да осигури финансирането и. При този вид финансиране се издават чекове с по-висока стойност и това го прави доста популярен метод сред предприемачите. Това се смята за бърз начин за разрастване на стартиращата фирма.

Ако стартираща фирма си осигури на ранен етап финансова подкрепа от инвеститор, това ще повлияе позитивно върху репутацията и. Освен това по този начин може да привлече интереса и на други инвеститори.

Компаниите за венчър капитал имат практиката да търсят различни неща в зависимост от етапа на стартирането – визия за развитие на компанията, доказателства за приходите и т.н. Важни са и хората в екипа – инвеститорите преценяват каква е ангажираността и готовността на основателите и ще очакват доказателство за пазарната валидация на продукта или услугата, която се предлага от компанията.

8. Акселератори

С помощта на акселераторите, стартиращите бизнеси участват в програми за развитие с менторство. Това е чудесен начин за развитие на стартиращи бизнеси без налични контакти. След приключване на програмата, срещу дял от капитала, компанията Ви може да получи парична инжекция.

Акселераторите могат да бъдат различни по вид. Важно е да споменем, че стартъп бизнесите трябва да внимават при избора на ментор и да преценят доколко са подходящи за тях.

9. Краудфъндинг

При краудфъндингът голяма група от хора инвестират с индивидуални суми чрез платформа във Вашия стартъп. Има три различни вида групово финансиране: краудлендинг, финансиране, базирано на награди и финансиране с дялово участие. Всяко от тях си има своите специфики, с които е редно да се запознаете, преди да преминете към набиране на финанси по тази процедура.

Надяваме се с тази статия да сте успели да добиете представа за различните видове финансиране за стартиращи бизнеси и разликите между тях. Ако все още изпитвате затруднения да определите кой вид финансиране е най-подходящо за Вас, Ви съветваме да потърсите услугите на консултантска фирма или финансов експерт, които бързо ще добият представа кой от начините е подходящ за Вас.

Сподели
Предишна страницаЕволюция на гените
Следваща страницаГигантска гравитационна батерия
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.