Съдебното дело, водещо се от миналата година между Universal Music Group, Sony Music и Warner Bros. и сайтът за т.нар. rip-ване на музика YouTube-Mp3.org, е към своя край. Финалното решение на съдия по случая е, че YouTube-Mp3.org трябва да спре работа и собственикът му да предаде домейна на представител на лейбълите.

Макар самото решение все още да не е влязло в сила, очаква се скоро всичко да приключи. Очаква се освен всичко останало, собственикът на сайта да се наложи да плати голяма глоба (до 150 000 долара за всяко нарушено авторско право).

Към момента YouTube-Mp3.org все още работи, но опитвайки да конвертирате YouTube клип в аудио файл, получавате грешка, заедно със съобщението „We are sorry, this service is not available from your jurisdiction.“

Още миналата година музикални лейбъли се надигнаха срещу YouTube-Mp3.org, най-използваният сайт за нелегално сваляне на музика от YouTube, като твърдяха, че собственикът му печели пари от реклами, на гърба на музикалната индустрия. Според тях, конкретно този сайт е виновен за до 40% от всичката нелегално сваляна музика в момента. Почти половината от всички млади между 16 и 24 години използват YouTube-Mp3.org. В съдебното дело се посочват общо 304 нелегално сваляни песни, между които „Clarity“ на Zedd, „Born This Way“ на Lady Gaga и „Get Ur Freak On“ Missy Elliott.

Както споменахме, сайтът все още не е свален, но се очаква това да стане скоро. Ако собственикът му не се подчини, регистраторът на домейни ще е длъжен да спре YouTube-Mp3.org и да предаде собствеността на друг регистратор, представляващ ищците.