Технологичните времена се променят много бързо и с появата на все повече и най-различни смарт устройства лаптопите започват да бъдат измествани в някои потребителски сегменти. Технологиите се развиват с бързината на потребителските желания, постоянно изниква нещо ново, което прави всички познати компоненти остарели.

Трудно е да се купи лош лаптоп – цените на мобилните компоненти са достатъчно ниски, а минималната производителност за обичайните потребителски дейности е гарантирана дори и в ниския ценови сегмент. [lquote]Покупката на лаптоп е обвързана не само с моментното решение, но и с определянето на целите на потребителя.[/lquote] От голямо значение е предназначението на лаптопа – дали той ще се използва основно за браузване в интернет, или ще бъде мощен заместник на настолния геймърски компютър.

Нашето ръководство ще разгледа най-популярните типове потребители и ще предложи най-подходящите съвети при избор на лаптоп.

За сърфиране в интернет

Internet-Laptop

Дори и да става въпрос за прости ежедневни занимания като сърфиране на уеб страници, писане на имейли, работа с офис приложения и др., все пак е нужно да постановите някакъв минимален стандарт за качество при избора на лаптоп. Не е нужно да се изхвърляте за най-новите и най-скъпи компоненти, но за някои неща не си заслужава да пестите.
Ключово в тази категория е да се намери компютър, който да не е скъп, но да е с качествена изработка. Сглобката на шасито е от важно значение при лаптопа, неговият живот със сигурност би бил доста дълъг, ако е изработен с добри материали.

По отношение на минималните спецификации, нещата се променят много бързо. Старайте се да изберете най-актуалните тенденции, които се предлагат в този потребителски сегмент. Не си купувайте остарели Atom процесори, а използвайте най-новите Haswell и Haswell Refresh, както и аналогичните предложения от AMD. Вградените графични карти в процесорите са напълно адекватни за HD филми и леки игри. Не пропускайте и задължителното наличие на основни неща като USB 3.0 портове, уеб камера, достатъчно на брой USB портове и др. Допълнителни “екстри”, които може да поискате включват SSD диск, SD карточетец, VGA порт за връзка към проектор (някои модели имат само HDMI). Не избирайте лаптоп с по-малко от 4 GB оперативна памет, дори е добра идея да добавите малко повече пари, за да можете да допълните до 6 или 8 GB. Лесно е да се запълнят хард дисковете със снимки и видео съдържание, така че по-малко от 500 GB едва ли ще ви устройства. Погледнете предложенията на Acer и Lenovo за добро и балансирано предложение.

За пътуване

Тук е важно съчетанието между достатъчна мощност и максимална компактност. Трябва да се съобразят и много неща в дизайна на моделите – понякога в тънките лаптопи се слагат клавиатури, които са прекалено плитки или с неудобен ход на клавишите, което ги прави неудобни за продължително ползване. Задължително ги пробвайте лично преди да поръчате, обръщайки внимание на удобството при поставяне на ръцете върху лаптопа.

Тествайте и тракпада на лаптопа с обичайните жестове, за да проверите дали той е удобен като площ. Настройките по чувствителност винаги могат да се променят от настройките, но ако площта е малка за вас, тогава ще имате сериозен проблем при използването му. Ако лаптопът има сензорен екран го изпробвайте в четирите му ъгъла, за да усетите неговата чувствителност. Имайте предвид, че сензорните екрани допълнително добавят към теглото на лаптопа.

Intel Atom процесорите са много популярни сред тази категория лаптопи, те са с много висока енергоефективност и позволяват дълъг живот на батерията, но не са толкова производителни колкото Pentium и Core серията. Ако изберете Core процесор имайте предвид, че означенията на края на модела показват и типовете технология. Тези от Y серията са с нисък волтаж и са създадени така, че да позволят достатъчна производителност при поддържане на ниска температура. Те са идеални за лаптопи, които имат малко пространство за голямо охлаждане. Серията U е за още по-енергоефективни решения, но те предлагат по-ниска производителност. За сметка на това дават много дълъг живот на батерията.

Като говорим за живот на батерията, не се доверявайте сляпо на рекламите на производители на лаптопи. Обикновено реалният живот на батерията при самостоятелна работа е около 70-80% от рекламирания капацитет при работни условия. Разбира се, има и приятни изненади като Macbook Air, който дори превъзхожда рекламите в този аспект.
Много от тънките лаптопи като Toshiba Kirabook заместват традиционните твърди дискове с SSD, което е много по-бързо, леко и без движещи се части. В този случай обаче губите значително от обема, който можете да очаквате при по-масовите лаптопи. Все още SSD устройствата са с по-малък обем и са значително по-скъпи. Решение е използването на хибриден вариант – твърд диск, който има и SSD дял за съхранение на операционната система. Ако смятате, че дори и тогава ще ви трябва още свободно място, тогава инвестирайте във външен твърд диск. Компактните решения вече се предлагат с висок капацитет и на добри цени.

Клавиатурите с подсветка са удобство, когато работите при по-тъмни условия. Видеопортовете за връзка към проектор или монитор като цяло са HDMI или Mini DisplayPort. Apple използват също и Thunderbolt. Избягвайте лаптопи, които използват нестандартни или рядко използвани портове за връзка, за да избегнете проблеми с несъвместимост.
Постоянната свързаност е решена при някои модели с вграждането на 3G/4G модул – единственото, което трябва да направите, е да поставите SIM карта и да приложите необходимите настройки.

За страхотно мултимедийно изживяване

лаптоп динозавър

Лаптопът може да бъде и един удобен заместник на домашното кино преживяване, позволявайки ви да се насладите на любимите ви филми и сериали. Тези лаптопи трябва да разполагат с най-добрите екрани – широкоъгълни и с по-голям диагонал от масовите 15.6-инчови. Резолюцията трябва да е поне 1080p, а матрицата IPS. Подсветката е също важна, не бива да е прекалено ярка, за да “убие” някои от нюансите и прекалено тъмна, за да може да предложи оптимален комфорт при по-продължително гледане. Изборът на матиран или лъскав екран е по-скоро според мнението на всеки един потребител – матовите са много по-лесни за гледане на ярка слънчева светлина, но не достатъчно ярки при тъмни стаи.
Говорителите също допринасят за изживяването. Мултимедийните лаптопи обикновено имат специални говорители, които са разработили за кино и музика. Тестването на звука е най-добре да се прави при максимално усилване на силата на звука – проверете дали не се чуват прекъсвания, “изтръпвания” и др. аномалии. При някои модели имаме и вградени малки субуфери за по-ясни ниски честоти. Тук уловката е да проверите дали те са правилно балансирани с другите говорители.

Филмите и музиката с повишаването на тяхното качество растат и по обем. Твърд диск под 1TB би бил неподходящ за мултимедийно съдържание. Животът на батерията при този тип лаптопи обикновено не надвишава 4-5 часа.

За творческа дейност

rmx1000_laptop_vst_wht_hr
Ако сериозно искате да се занимавате с творчество като композиране, монтаж на видео и други подобни дейности, тогава задължително обърнете внимание на най-важните компоненти – тактовата честота на процесора и наличната RAM памет. Търсете лаптоп, който има поне 4-ядрен процесор, например Intel Core процесор с модел QM (който означава 4-ядрен) вместо U и M. Минимумът за вас ще е 8 GB РАМ памет, като 16 GB и дори 32 GB ще ускори значително работата ви. Macbook Pro с Retina екран е един от предпочитаните модели заради софтуера, който идва заедно с лаптопа. Наборът от приложения в комплекта iLife е напълно достатъчен, за да започнете да създавате и редактирате съдържание. Final Cut Pro X е един от най-популярните програми за редактиране и монтаж на видео, но ако сте Windows потребител, тогава мощният Adobe Premiere също ще ви предостави достатъчно възможности.

Добър съвет е да търсите лаптоп, който има хибридно устройство (SSD + традиционен твърд диск), тъй като на вас ще ви трябват скорост и голям капацитет. Задължително търсете и разнообразни и повече на брой опции за свързване с външни носители на памет – USB 3.0 и Thunderbolt. Не очаквайте много дълъг автономен живот при този клас лаптопти, при тях изчислителната мощ е на първо място.

За много часове забавления с игри

Лаптоп

Запалените геймъри със сигурност биха дали много, за да си гарантират най-доброто преживяване в онлайн битките. Тук изискванията на потребителите към лаптопите са много сериозни, за да се подсигури липсата на lag и нисък fps. Производителите на геймърски серии лаптопи винаги се стремят да предложат максимума, когато става въпрос за сериозен гейминг, затова и предлагат все по-добри машини. Трябва да знаете, че един от най-важните компоненти е екранът – високата резолюция и IPS матрицата трябва да ви гарантират чудесен образ при най-динамичните игри. Високата резолюция от своя страна се нуждае от мощна видео карта. Търсете най-високите серии на Nvidia (сериите GTX) и AMD (ATI). В комбинация с мощната видео карта ще ви трябва и добър процесор, който да предостави необходимата изчислителна мощност. При тези много сериозни изисквания задължително оглеждайте и изработката на машината – избягвайте при всички обстоятелства евтината пластмаса. Добре изработеният корпус на лаптопа би трябвало да подскаже и за монтажа на вътрешните компоненти. Охлаждането е много важно при гейминг лаптопите.

Имайте предвид, че съвременните игри са и много обемни. Твърд диск с капацитет по-малък от 1 TB едва ли би задоволил запалените геймъри, защото те обикновено побират не само 3-4 от любимите си игри, но и много запазени игри, видео съдържание и други помощни материали. Гледайте модели с над 8 GB оперативна памет, за да сте сигурни, че всичко ще зареди гладко. За игра в мрежа разчитайте на мрежова карта, която поддържа най-бързите Wi-Fi стандарти, както и на честота от 5 GHz, например 802.11 a/b/g/n или 802.11ac.

За “копане” на Bitcoin

Лаптоп
Едва ли всеки би се заел със задачата да си купи лаптоп за тази цел, но за най-запалените потребители ще отделим няколко реда и за тази нова тенденция. Използването на лаптоп за толкова мощни задачи би ви струвало хиляди левове само за придобиването на такава мощна машина, но това ще ви позволи едно малко по-компактно решение. Лаптопите за “копане” на Bitcoin могат да устоят конкуренцията и на най-мощните настолни компютри.

Тези модели обикновено се произвеждат от Clevo или Sager, но има много търговци, които слагат собствени марки върху тях. Има модели, които имат дънни платки, поддържащи процесори за настолни компютри, затова не се учудвайте, ако видите 8-ядрения Corei7 в тях. Поддръжката на няколко мощни графични карти и голям капацитет от бърза RAM памет също са отличителен белег на тези машини. Обикновено се използват няколко на брой SSD устройства за най-бърз трансфер на данни и достатъчен капацитет.
Разбира се, не се учудвайте от консумацията на електроенергия.

В заключение

Представихме ви най-популярните категории лаптопи, както и някои специфики за всяка от тях. Какъвто и модел да изберете, задължително го прегледайте лично, за да се убедите, че той отговаря на вашите изисквания. Не се доверявайте сляпо на консултантите в магазина и никога не се ограничавайте само до няколко модела. Добра идея би било да проверите как можете да закупите допълнителна гаранция и обърнете внимание на аксесоарите, които се предлагат. Качествена чанта или раница ще ви е необходима, ако ще го пренасяте често. Не се доверявайте изцяло на евтините калъфи, които са особено популярни през последните години.
Ако ще свързвате лаптопа с монитор или телевизор се уверете, че разполагате с подходящ кабел.

1 коментар

Comments are closed.