MITnews_DistributedLearning_ThinkStock_0

Свикнали сме да възприемаме роботите като многофукционални машини, които имат заложени алгоритми за работа и поведение. В Австралия са решили да доразвият нашата представа за работите като мислещи машини, като добавят нов елемент към уравнението – самообучението.

ВИЖ ОЩЕ: ПЪРВИЯТ CHROMEBOOK С 15.6-ИНЧОВ ЕКРАН Е ОТ ACER

Учените от Университета в Мериленд са създали тренировъчна програма за роботи, която се основава на скорошните проучвания за дълбоките невронни връзки. Тяхната концепция е да подобрят тяхната работа. Взаимстват много от Robobrain, което е разработката, която до този момент е изтеглила и обработила от мрежата над 1 милиард изображения и 120 хиляди Youtube видеа, както и над 100 милиона наръчника и документи. Чрез свързването на различни системи за разпознаване на съдържание, роботите могат да извличат познания за различни действия от инструкциите.

При обработката на видео съдържание от Youtube е постигнато много. Необходимо е на роботите да знаят точно в кой кадър се извършват конкретните действия, за да може да се оптимизира процеса им на работа. Те ще могат да се научават на нови умения, много подобно на хората. Образователната система е разработена на принципа на моделите за поведение при извършване на действие с много на брой възможни изходни ситуации.

Официалната презентация ще бъде на 29 януари 2015 година