Toshiba е уважавана марката с нейните различни решения, за различни ситуации. Смятам, че продукти на компанията са едни от водещите на пазара и мисля, че тук ще се съгласите с мен. От заглавието вече сте видели на кой продукт ще обърна внимание днес. Определено е нещо различно, грабващо вниманието. Въпросът е дали ще успее да се наложи на пазара и дали всъщност има смисъл от подобни устройства.

Честно казано, не знам в кой клас бих сложил Click Mini, но според това, което прочетох, мисля да си го водя „микро лаптоп“, въпреки че може да се води към класа и на хибридните устройства.

Дизайн и външен вид

 

Въпреки че прилича на хибридно устройство, Click Mini е нещо ново. Размерите му са доста по-малки от стандартните за този клас. Екранът му е едва 8.9 инча и това му дава голямо предимство пред другите по отношение на мобилността. Ако трябва да съм честен, от Toshiba можеха да се постараят една идея повече с дизайна му, но дори и така бих казал, че е красив. Използвана е пластмаса за изработката му, но някак ми се искаше да бъде с алуминиев корпус. Не, че металът има само положителни качества, но от гледна точка на класа щеше да е нещо различно. Определено алуминият би му придал повече елегантност, но пък би увеличило теглото му, което тук е сведено до под 1 килограм. Като изключим това, дизайнът е изчистен и семпъл, което е в стила на японците.

Click Mini

Таблетът на места е леко „дебел“, но тъй като всичките компоненти са събрани там, смятам че всеки би се примирил с това. Интересното обаче е друго – свикнали сме малките екрани да нямат голяма резолюция. Аз лично много се изненадах, дори проверих на няколко места, когато видях, че всъщност резолюцията на Click mini e 1920х1200, което е наистина много добре. Това определено ме изненада много и макар екранът да е малък, с такава резолюция картината е много наситена. Освен резолюцията, дисплеят е и IPS, което пък прави цветовете точни, но има един проблем и него ще забележите, когато отидете на плажа например. Тогава картината се вижда много трудно, защото отраженията са доста. Цветовете избледняват и като цяло не е много приятно.

Toshiba Satellite Click Mini Picture 4Клавиатурата му се закача и откача доста лесно, като за целта е нужно само да натиснете бутона между таблета и нея. Тъй като идеята на устройството е била то да бъде възможно най-малко, клавиатурата също е такава. Лично на мен не ми беше удобна за дълго писане, но ако ще я ползвате за кратко, бих казал, че е добре подредена. Може би за някой с малки ръце би била перфектна, но аз така и не успях да свикна с нея. Бутоните потъват странно и определено ще ви е нужно време, за да свикнете.

От Toshiba са търсили мобилност и определено такава е постигната. Ако трябва да направя някакво заключение за дизайна и изработката, то тя ще е, че определено ми харесва. Ако преглътна момента с писането, Click mini  е удобен и подходящ за развлечение. Не виждам как може да се работи на него, защото може би съм свикнал да си върша нещата на по-голяма машина, но ако сте в движение и нещо трябва да свършите набързо, което не изисква кой знае каква техника, Click mini ще е насреща.

Toshiba Satellite Click Mini Picture 2Откъм портове бих казал, че има още какво да се желае, но като цяло ще сте доволни. При наличието на закачаща/откачаща клавиатура, би било много добре, ако Toshiba бяха добавили малко повече портове от наличните, но дори и така аз успях да си свърша работата. При Click mini имаме един USB 2.0, за който бих предпочел да бяха сложили 3.0, четец за карти USH-I на клавиатурата и USH на таблета, micro HDMI и жак за слушалки.

Хардуер

 

Ще цитирам Luba6ky и ще кажа „Нека да погледнем какво има под капака“. Съмнявам се някой от вас да очаква нещо изключително мощно и сте прави в това. От Toshiba са добавили Intel Atom Z3735F процесор, с 4 ядра на 1.33 GHz, които пък при натоварване увеличават тактовата честота на 1.83 GHz. Оперативната памет е 2 GB, работеща на 1333 MHz. Паметта му пък е 32 GB SSD, но имайте предвид, че Click mini работи с Windows 8.1 и няма да имате налична цялата тази памет. Ако ви трябва допълнителна, имате на разположение два четеца за карти или пък свободно USB, за да закачите външен хард диск. Да, наистина хардуерът не е много мощен, но за това, което е предвидено устройството, е напълно достатъчно. Дори и към момента ползвам Click mini и не съм имал никакви затруднения или колебания при работата. Вярно, използвам го основно за браузване, гледане на някой филм и опити за писане на документи, но аз и като се замисля, това е основното му предназначение.

Toshiba Satellite Click Mini Picture 1

Животът на батерията е нещо толкова важно. Тук е хубаво да спомена, че освен в таблета, Click mini има налична батерия и в клавиатурата. Това допълнително покачва тежестта, но пък по данни на Toshiba в комбинация с двете батерии можете да достигнете до 12 часа живот на устройството. До момента не съм стигнал тази цифра, но бих казал, че е добре оптимизирана.

Заключение

 

Това, което ми хареса много в устройството е, че е изключително малко и компактно, а в същото време удобно за работа. Както споменах и по-горе, резолюцията на дисплея определено задминава някои от конкурентите на Toshiba в този клас. Изработката му е много добра като се има предвид цената, за която се предлага. Разбира се, това е устройство, което не е за всеки, не на всеки би му било удобно да го ползва, но пък съм сигурен, че други виждат в него перфектната машинка. Аз бих го ползвал, особено в моментите, когато пътувам и не искам да имам ненужни килограми техника, но пък искам да се чувствам спокоен, че имам лаптоп/таблет в себе си. Вие как смятате, дали има бъдеще в подобен тип устройства?

[final]

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS