Всеки от нас търси нещо бюджетно, нещо, което да „свърши работа“. Пазарът при лаптопите е много голям, обширен и се предлагат изключително много артикули. Каквото и да си говорим, типичната българска черта е да избираме изгодното. Разбира се, не казвам, че това е лошо, напротив това качество по-скоро бих го определил като плюс.

Но нека да не навлизам в излишни изречения. Имах възможността за кратко да ползвам Toshiba Radius 11. Едно малко и доста красиво лаптопче или нетбук, честно казано така и не правя голяма разлика. Определено няма да влизам в много излишни технически подробности, а ще напиша няколко реда за впечатленията, които ми остави.

Дизайн и външен вид

 

 

 • Тип процесор:Intel Quad-Core Pentium
 • Модел процесор:N3540
 • Брой ядра:4
 • Модел:N3540
 • Честота:2.16 GHz
 • Turbo Boost до:2.66 GHz
 • Вграден графичен процесор:HD Graphics
 • Капацитет памет:4 GB
 • Тип памет:DDR3L
 • Спец. характеристики на дисплея:Anti-Glare
 • Диагонал (инч):11.6
 • Резолюция:1366 x 768
 • Капацитет Хард диск:500 GB
 • Скорост:5400 rpm

 

По традиция започвам с дизайна. На снимките можете да видите, че дизайнът му е изчистен, както повечето от лаптопите на Toshiba. Типичният класически вид за лаптоп, но все пак изглежда някак завършен и красив. Заради компактните си размери, екранът е 11.6-инчов с бонус тъч скрийн. Да, правилно ме чухте. Въпреки, че е ползвана пластмасата за направата му, той не изглежда евтин. Напротив, всичките ми познати, на които го показах не познаха реалната му цена. Така че, съм длъжен да отбележа, че от Toshiba са се справили отлично. Тежи, само 1.3 кг и това автоматично го прави отличен за дълги разстояния.

Дотук не е нещо особено, но Radius 11 има още нещо интересно. Това малко нещо всъщност е хибрид и с две движения се превръща в 11.6-инчов таблет. Аз лично не го ползвах много в този режим, но е хубаво да знаете, че тази възможност е налична. Сега, поради малките си размери е нормално и да се поорежат някои неща. Едното от тях е клавиатурата. Не бих казал, че е малка, но определено ми липсваше NUM пада и доста ми вдигаше нервите малкият TAB. Но пък за около седмица успях да свикна и определено игнорирах съществуването му.  Знам, че за тази цена няма как да добавят и подсветка на клавиатурата, но това щеше да бъде просто прекрасно.

Toshiba Radius 11По-горе споменах, че дисплеят е 11.6 инча. За съжаление имаме резолюция от само 1333х768 пиксела, но все за тези инчове лично аз не мисля, че има нужда от повече. [lquote]2 в 1 или една неочаквано добра комбинация[/lquote]Картината бих казал, че е прилична, не забелязах нещо доста фрапиращо. Може би на моменти зеленият цвят ми идваше в повече, но не е нещо което да не може да се преживее.

Може би нещото, от което са спестили най-много, поне според мен, е звукът. Определено не ми хареса. Беше ми прекалено, плосък и доста ми се губеше в режим таблет. В крайна сметка това не е устройство за меломани, но искам да го знаете, преди да решите да си го купите, защото за някои хора това е важно. Аз поне обичам да слушам музика, която да е поднесена с високо качество и такива неща ми правят впечатление.

Поради малкия размер не очаквах и да е оборудван с много входове и жакове. Имаме налични по един HDM, USB 3.0, USB 2.0 жакове и разбира се аудио жак. Малко, но от сърце. Според мен, можеха да направят и двете USB-та да са 3.0, но както се казва, май много искам.

Сами можете да видите, че процесорът не е от най-мощните, но нека се има предвид класа на Toshiba Radius 11 и идеята, за която е на пазара. Ползвах го единствено за дневните задачи (браузване, мейл, музика и т.н.) и не мога да кажа, че е създавал проблеми. Дори нямам спомен да е загрявал прекалено много. Не бих казал, че ще бъде полезен при много голямо натоварване, но все пак отново ще спомена, че не това е идеята му. Поне в моите виждания и разбирания.

Искаше ми се хард дискът обаче да беше поне 1TB, тъй като всички знаем, че като влезем в така познатия сайт на всички ни, който няма да споменавам поименно, всичко се пълни прекалено бързо. Хубаво е, че от Toshiba предлагат и прилични външни хард дискове и лесно можете да се сдобиете с един, без общата цена да набъбва много.

Батерията? Това така важно нещо във всяко мобилно устройство. По технически характеристики на Toshiba, тя трябва да издържа до 5:30 часа. Колкото и да не ми се вярваше, лаптопът се изключи напълно малко след 5-те часа и 30 минути и бях определено очарован. Може би за втори път ми се случва, производител да напише нещо за батерията си и то да се окаже вярно. Сега, яркостта не беше максимална, а може би на 20%, но все пак. Беше интензивно браузване с музика и два филма. Така че, тук определено казвам едно голямо „Браво!“.

[cquote]Ако скоро ви предстои покупка на лаптоп и нямате много претенции, можете да хвърлите един поглед и на Radius 11[/cquote]

Така, знам че това определено не е типичното технологично ревю. Ако трябва да бъда честен, не съм и фен на този тип ревюта. Това е и причината по-скоро да ви разказвам за преживяването, отколкото да натъпча статията с разни цифри, които нека си признаем, малко хора ще разберат какво точно означават. Определено бих препоръчал Toshiba Radius 11 на всеки търсещ подобно устройство. За тази цена (към момента ~850 лв.) получавате красив дизайн, мобилно устройство, подходящо за почти всяка ежедневна ситуация и дълъг живот на батерията, което според мен е главният плюс. Към всичко това получавате и пре-инсталиран Windows 8.