В края на миналата година официално беше обявно, че през февруари ще видим първия Ubuntu смартфон и той вече е факт. Неговото име е Aquaris E4.5 Ubuntu Edition и е дело на испанската компания BQ, като ще се предлага на цена от 169 евро в Европа. Неговото пускане в продажба ще бъде обявено първо от Twitter профилите @ubuntu и @bqreaders, така че може да ги последвате, за да не порпускате нищо важно около Aquaris E4.5 UE.

Виж още: Apple замена iPhoto с Photos в OS X Yosemite

Новият смартфон ще дойде с 4.5-инчов дисплей с qHD резолюция (540 x 960 пиксела), четириядрен процесор от MediaTek с тактова честота от 1.3GHz, като няма LTE опция, както и 8GB вградена памет и слот за microSD карта. Aquaris също така поддържа и две SIM карти. За любителите на селфита има 5-мегапикселова предна камера.

ubub2.0

Този Ubuntu телефон се позиционира в бюджетния клас устройства и ще се състезава за потенциални клиенти с конкуренти като Moto E с Android и последните Lumia устройства на Microsoft с Windows Phone. Canonical, компанията, отговаряща за Ubuntu, вярва, че има уникално предложение в лицето на потребителския интерфейс Scopes – „нова UI парадигма, предназнаена да достая съдържание и услуги директно до категоризирани начални екрани, като предоставя на потребителите богато и нефрагментирано изживяване“.  Такъв вид агрегирано съдържание е изпробвано и преди, но никога реално не е успявало.

ubub3.0

Aquaris E4.5 Ubuntu Edition ще включва Facebook, Twitter, Amazon, Time Out, Yelp и Cut the Rope, като ингерация ще има и на Spotify, SoundCloud и Grooveshark. Устройството също така поддържа и HTML5, като от Canonical са категорични, че няма да пуснат друг iOS или Android клонинг. Aquaris няма да се предлага от търговските магазини, а чрез няколко серии от продажби през следващите седмици. Борбата на Ubuntu със сигурност няма да е лесна, но днешната стъпка бележи важент етап от пътя, който трябва да измине.