Ревю на Huawei P9 Blue

1

За човек с моите интереси и занимания, камерата със сигурност е елементът, който най-много предизвика интерес. Колаборация с Leica в света на мобилните телефони е нещо невиждано до този момент, а ако не знаете коя е компанията Leica, то със сигурност трябва да се поразровите в нета. Като за 12 MP камера с бленда f/2.2, тази предлага някои плюсове, но има и минуси. Основните недостатъци, които забелязах, са липсата на 4K видео запис и оптична стабилизация. Дори да можех да преживея първото, за телефон от 2016 година вече ми се струва неприемливо да няма оптична стабилизация. За сметка на това, участието на Leica допринася за придаването на уникалност при черно-белите снимки на P9. Монохромният режим определено ме заинтригува и голяма част от снимките, които направих, бяха точно на него. Плюс това, този режим е наистина монохромен, за разлика от някои имитации в други модели.

huawei-p9-blue-picture-13В основата на цялата идея на двете камери е стремежът на хванем повече детайл във всяка снимка и като цяло да се подобри динамичният обхват. До голяма степен имаме такова подобрение, а допълнително добавените от Leica режими Standart, Vivid и Smooth ще ви помогнат да подобрите и цветната фотография.

Huawei P9 има още доста режими, включително и Hybrid autofocus, с който можете да направите снимка, която в реално време или в последствие да манипулирате, за да създадете боке (казано просто, да размажете част от снимката). Типичен ефект за средния и висок клас апарати и все по-често срещан в телефоните.

huawei-p9-blue-picture-1Какво е личното ми мнение? Камерата фокусира бързо, определя добре температурата и балансира добре между сенките и хайлайтите. Няма много загуба на детайл, а софтуерната намеса е поносима. Цветовете също са точни и не забелязах пресатурация. Поради липсата на оптична стабилизация обаче, сценките с малко по-слаба осветеност може да са проблем и да не успявате да направите снимка без размазване. P9 се стреми да държи ISO-то ниско, за да не вкарва шум, но с бленда f/2.2 единственият начин да светнеш малко сценката остава да промениш скоростта. И телефонът го прави, но на моменти тя става доста бавна и дори да няма нужда да пада до 1/20 или 1/25, телефонът я сваля, запазвайки ниско ISO. Така в доста от случаите имаме размазани хора, ръце или други движещи се неща.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ Huawei P9 Blue В ПЪЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ ТУК

И все пак трябва да отбележа още един факт: всички снимки са снимани на стандартния автоматичен режим и на монохроматичния. Въпреки наличието на ръчни настройки, не съм правил такива снимки и причината е една – повечето потребители не знаят или нямат време да ползват ръчни настройки. Наличието им е от полза, но телефоните поначало са, за да снимаш бързо и да изчезваш. Отделно, че доста от клиентите сигурно ще се нуждаят от обучение, защото не са длъжни да знаят тези неща. Затова аз тествам телефоните на авто режим.