Социални мрежи или карти?

Google пилотира нова програма в Банкок, Делхи, Лондон, Мексико Сити, Ню Йорк, Осака, Сан Франциско, Сао Пауло и Токио. Ако оправдае очакванията, тя ще бъде разширена и до други терени.

Google Maps скоро ще започне тестове на нова функция, която е по-често срещана в социалните мрежи като Facebook, а не стандартно приложение за карти. Такава е възможността за намиране и следване на други потребители. Тук Google конкретно разгръща възможността да се следват най-добрите „Местни водачи“. Това са членовете на общността, които активно посещават различни обекти. Те споделят снимки и друга информация в социалните мрежи.

Програмата за местни водачи стартира през 2015 г. като начин да се възползва от Yelp Elites. Тя позволява на най-активните сътрудници да печелят статут на компетентни изпитатели за собствения си роден град. Ръководствата се пишат с по-задълбочени бизнес отзиви и се публикуват снимки, за да помогнат на другите потребители на Google Maps да научат за района. В замяна те получават различни предимства. Едни от тях са ранен достъп до нови функции, изключителни локални срещи, безплатен достъп до услугите на Google, отстъпки и купони и други.

Сега стартира пилотна програма, която ще позволи на потребителите на Google Maps да следват водещите местни водачи, като щракнат върху нов бутон „Следване“ на страниците на потребителските им профили. По този начин препоръките им ще се появят за вас, когато използвате Google Maps.

Нови стремежи

Програмата е най-новата стъпка на Google Maps да използва Facebook като първа спирка за откриване на бизнес райони. Така потребителите ще бъдат в крак с новини, събития, продажби и други. Преди малко повече от година Google внедри функция „Follow“ за проследяване в приложението Maps, която по-късно се разшири до iOS. Това лято бяха факт множество инструменти за местни фирми. Те им позволяват да актуализират своите снимки и профили в Google Maps, да заявят кратък URL адрес и да изпращат оферти до клиентите. Досега фокусът на Google беше да накара потребителите да следят и взаимодействат със самите фирми, а не с други потребители.

Решаване на проблеми

Разбира се, има една голяма преграда пред програмата по отношение на използването й като добър източник за бизнес информация. Това е многократно публикувана информация от обикновени хора, а не от професионални критици или рецензенти. Качеството на отзивите може да бъде доста елементарно или неизчерпателно. Междувременно Google изглежда по-загрижен за ангажираността на водачите и количеството публикации, отколкото за точността или качеството на прегледа.

Често в информацията липсва всякаква критика. Голяма част от отзивите за ресторанти се ограничават до възклицанието, че храната е невероятна. Това или други негови разновидности не съобщават детайли или по задълбочени анализи. Не всички отзиви на местните водачи обаче са безполезни. Мнозина полагат усилия, но само прочитането на рецензия, обозначена като от „Местен справочник“, не е индикация за качеството й.

Характеристиките на препоръките, стартиращи в тези девет региона, ще се съсредоточат повече върху снимките на местните, а не върху данните. В раздела „За вас“ на Google Maps техните препоръки ще бъдат показани под формата на фотоколажи. Само чрез щракване върху тях, ще видите какво са написали. Ефектът наподобява усещане за Instagram в приложението Google Maps.

Новата функция бе обявена на годишната среща на върха на Google за местни водачи. Компанията сподели как общността им е нараснала до около 120 милиона души в 24 000 града. Но това е още едно потвърждение, че е отбелязан ръст на потребителите, но не непременно с поглед върху качеството на прегледа. За съжаление, ако на местните водачи не може да се вярва, че предлагат убедителни, подробни и справедливи рецензии, хората няма да бъдат принудени да „следват“ никого за какъвто и да било вид препоръки.