Вече се досещате, каква ще е темата на тази статия, така че без много обяснения ще даваме направо. Имахме възможността да използваме гейминг лаптопа от Asus ROG Strix GL502VSK няколко седмици, като този период ни беше достатъчен да се запознаем с машината отблизо. Знаете, че тук няма да видите технически детайли и разни задълбочени тестове, а мнение като на потребител. Е, да започваме.

Дизайн

В секундата, в която чуем думата „гейминг“ съпроводена с лаптоп си представяме едно дебело, тежко и тромаво устройство. Когато видяхме Asus GL502VSK всъщност останахме приятно изненадана, тъй като очаквахме нещо доста по-грамадно.

Лаптопът е 2.3 килограма и е дебел 30мм, което са абсолютно нормални цифри за една подобна машина. Точните му параметри са 391.16 x 266.70 x 30.48мм, което означава, че е достатъчно „малък“, за да си го приберете в раницата. Има определена гъвкавост в клавиатурата и тъч пада, както и в екрана, но по-малко. Това донякъде е удобно, но не е нещо, което да се използват за надуване на цената на. Цветът му доста приятен. Води се ROG Metallic, като на гърба има стандартното лого на Asus, което е оранжево и свети в тъмното. Все пак „Orange is the new black“, както знаете.

Истината е, че дизайнът е приятен, а формата може да се каже, че е компактна за продукт от този клас. Обикновено гейминг лаптопите са тежки и заемат много място. Да не кажем, че има и такива, което си е непосилно да се носят в раница. Разбира се, Asus GL502VSK не е единственият модел с подобни размери, който може да намерите на пазара, но и вътрешната красота и възможности са от значение, а след малко ще видим дали силата на моделът си заслужава.

Портове

Разбира се, за почти всички хора, ползващи носими устройства тип лаптоп, е много важно да разполагат с няколко различни портове. Тук ROG Strix GL502VSK е с предимство пред някои други гейминг машини, тъй като разполага с всичко необходимо.

Има цели три USB A 3.0, което е супер. DC, разбира се, 1Gbps, Display порт, HDMI, Kensington Lock, четец за карти, аудио жак (все пак това не е iPhone) и USB Type-C, за да не ощетяваме Apple, въпреки че те безсрамно ощетяват нас. Липсва само един Thunderbolt 3.

Хардуер

  • Процесор: Intel Core i7-7700HQ (Kaby Lake) 2.80 GHz с Turbo Boost технология с до 3.80 GHz
  • Видео: NVIDIA GeForce GTX 1070 (доста добра видео карта) с 8GB GDDR5 VRAM, NVIDIA G-SYNC технология
  • Твърд диск: 1TB 5400 RPM HDD + 128GB SSD
  • Памет: 16GB DDR4 RAM 2400 MHz с възможност за ъпдейт до 32GB

При най-тежките игри fps-а спокойно надвишава 60 и не се притеснявайте – кадрите въобще не засичат. Достига и до 120 Hz. Ние пробвахме с CS GO и нещата бяха супер. Играта си върви при най-високи настройки без проблеми. Пробвахме и малко видео обработка, за да споделим мнение и с тези, които евентуално търсят нещо за работа в движение. Имайки предвид, че това е лаптоп и малко трудно се монтира на малък дисплей, всичко друго не даваше знаци, че машината се тормози. Е, не сме натискали със сериозни ефекти или цветови корекции.

Като цяло е с доста добри спецификации и най-важното – не загрява повече от нормалното, дори при максимално натоварване, и няма склонност към прегряване, избухване и т.н., като някои други устройства.

С това не казваме, че няма да усетите загряване в един момент, защото такива лаптопи все още няма. Като го натиснете малко повече ще започне да си топли основно в средата на панела. Хубавото е, че на местата, където обикновено са поставени ръцете ви топлината вече се разсейва и няма да ви пречи да си цъкате по-дълго време.