Сравнение между пациент с лезия и здрав индивид
Сравнение между пациент с лезия и здрав индивид

rz_apparition_at_ramsey_rd_flood

Независимо дали сте почитатели на филмите на ужаси или страшните разкази, почти е сигурно, че всеки се е опитвал да пресъздаде усещането за „призрачно“ присъствие. Като деца може би почти всеки е преживявал този момент на ужас, но никога не е било лесно да се пресъздаде чрез някакъв външен стимул. Това вече не е така, защото учените от Федералната политехническа школа в Лозана са успяли да пресъздадат това усещане в здрави индивиди за няколко минути. Изследователите чрез паралелно проучване на хора с неврологични проблеми, които изпитват такива усещания, но породени от техните заболявания. Те сравняват активността на невроните чрез ядрено магнитен резонанс и откриват, че виновника за тези усещания е лезия в теменния дял.

Сравнение между пациент с лезия и здрав индивид
Сравнение между пациент с лезия и здрав индивид

Те използват принцип, който е подобен на метод „Заглушител на говора“. Този метод може много лесно да побърка човек чрез забавеното повтаряне на изговорените думи и фрази. Нужно е закъснение само от 1/10 от секундата, за да се обърка говорещия. Институтът използва този принцип, подчинявайки връзката между усещанията за допир и съзнанието. Последиците от техния експеримент е усещането за присъствие на до 4 лица. Експериментът, който са провели, е помогнал за изпращането на сигнала до правилното място, което е довело до създаването на тези призрачни усещания.

Резултатите от този експеримент не само потвърждават възможността чрез научен метод да се пресъздават този тип усещания, но и ще имат голяма полза в изследването на редица неврологични и психиатрични състояния. Пораждането на призрачно присъствие като усещане чрез външен стимул може и да обясни защо призраците са задължителен елемент от всяка култура на света.