Снимка: Piotr Naskrecki

Хората с арахнофобия могат спокойно да затворят страницата и да се върнат към това, което са правили, преди да дойдат тук. Днес ще разгледаме отблизо един много интересен паяк.

Всъщност, Южноамериканският птицеяд (Theraphosa blondi) не е нищо особено – тарантула, която е може би малко по-голяма от обикновеното. Фотографът Пьотр Наскреки се е срещнал лице в лице с този косматко в горите между Суринам и Венецуела (по-точно в Гвиана). Из интернет паякът е описван като „малко кученце“, а Наскреки казва, че виждайки го първоначално си е помислил, че е някакъв гризач. Това обаче хич не е така.

ВИЖ ОЩЕ: Видео: Allview H7s е страхотен и евтин таблет

Голиатите, както са по-известни тези паяци, имат имидж на най-големите паяци в света. Въпреки името си обаче, далеч не се хранят с птици, тъй като наличието на хвъркати създания в тропическите гори не е голямо. Главната вечеря за „птицеяда“ обикновено са червеи, насекоми, дори малки гризачи, змии и жаби.

Сега обаче нека да коментираме поведението на това… нещо… и най-вече това, което предполагам интересува много от вас – отровен ли е и ако да, колко. Тарантулите обикновено се славят с това, че са отровни и опасни. Тази приказка обаче е далеч от истината – те не са сред най-отровните и опасни паяци. Отровата им не може да убие човек и това важи и за птицеяда. Освен ако не сте алергични, самата отрова може единствено да ви донесе много болка и гадене, което да продължи няколко дни (не че и това е приятно). Зъбите на този паяк са от порядъка на 4 сантиметра, което обяснява болката.

Птицеядът не напада хора, тъй като те са доста по-големи от него. Наскреки разказва, че в акт на самозащита паякът, с който той се срещнал, се изправил на задните си крака и започнал да издава съскащ звук, който създавал с търкане на косматите си крака един в друг. Този звук се чува на няколко метра и предупреждава нападателите да стоят надалеч. Ако обаче някой е доста упорит и се приближи, ще бъде засегнат от нещо друго – малки частици от космите по краката на гадинката се разпръскват във въздуха и могат да влязат в окото на нападателя, което да причини непрестанно дразнене в продължение на един-два дни. Това станало и с Пьотр.

Сега, може би създадох един интересен портрет на паяка в главите ви, като споменах колко са дълги зъбите му и че звукът от краката му се разпространява на няколко метра. Сигурно вече се чудите колко трябва да е голям обаче. Да ви кажа, хич не е малък и Наскреки изобщо не е преувеличил със сравнението си. Вижте:

Снимка: Piotr Naskrecki

Размахът на краката на това чудовище достига до около 28 сантиметра, а тялото му е с големината на юмрука на възрастен мъж. Птицеядът тежи около 170 грама, което си е горе-долу колкото един среден на големина портокал. Отровата му може и да не е смъртоносна, но определено има от какво да се страхува човек… Не мисля да ходя в Гвиана.