Какво се случва с нашия спътник?

Оказва се, че на Луната има земетресения като на Земята, въпреки че причините за тях са доста различни от тези, които познаваме. И тук намесата на хората променя извънземните местоположения, които изследваме. Изглежда, че мисията на Аполо 17 преди повече от 50 години е направила земетресенията на Луната малко по-силни.

Лунната повърхност се разширява и свива въз основа на огромните промени в температурата на спътника ни. Те могат да варират от плюс 250 градуса до минус 208 градуса по Фаренхайт. Това се отнася за слънчевите зони. Там където Слънцето не грее, пустата повърхност без атмосфера не разполага с изолация и градусите са сравнително по-ниски.

Прочуване на трусовете

За да получат повече информация за въпросните трусове, астронавтите на Аполо 17 са поставили три сеизмометрични групи близо до лунната база. Те записват активността на лунните земетресения между октомври 1976 г. и май 1977 г. За съжаление, тези показания са оставени до голяма степен непроучени до последните няколко години.

Днес изследователите използват модели за машинно обучение, чрез които откриват, че наред с точно определени времеви тремори от самата Луна, има някои странни допълнителни сеизмични сигнатури. Оказва се, че трусовете идват от самата база на Аполо 17, която също се разширява и свива като лунната повърхност.

Всяка лунна сутрин, когато Слънцето достигне спускаемия модул, се получава допълнително разширяване. На всеки пет до шест минути, за период от пет до седем земни часа се наблюдават множество редовни повторения, които допълнително усложняват ситуацията.

Тъмно място

Стратегическото разполагане на допълнителни сеизмометри на сенчестия южен полюс на Луната, може да ни помогне да научим повече за безплодния естествен спътник на нашата планета.

Освен допълнителни данни за сеизмичната активност, чрез тях учените могат да търсят лед, който евентуално е хванат в подземен капан. Известно е, че сеизмичните вълни се движат по-бавно през водата. Чрез засичане на скоростта може да се определи и структурата.

Индия оказва помощ

По време на мисия без екипаж миналия месец, Индия успя да постави друг сеизмометър на Луната. Новият инструмент също засече сеизмична активност. Това се случи още преди да влезе в режим на работа на 2 септември.

Луната е единственото планетарно тяло, освен Земята, на което е имало повече от един сеизмометър наведнъж. Това предоставя уникална възможност на учените да проучат задълбочено друго небесно тяло освен нашата собствена планета.

Сподели
Предишна страницаСедемте анонса на Apple
Следваща страницаМожем ли да пишем във вода?
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.