Снимка: allesebook

Преговорите между шефа в онлайн пазаруването Amazon и издателската къща Simon & Schuster не са нещо ново – знаем за тях от известно време. Съвсем скоро двете компании потвърдиха, че сделката за разпространението на печатани и e-книги от страна на Amazon е финализирана.

Известно е и още нещо – Amazon са водещи в класацията за продажба на електронни книги. Те държат 67 процента от пазара, като 33 процента са за всички останали, взети заедно. Водещи с повече от 50 процента са също така и в онлайн пазаруването на книги, печатни и електронни. Така че възможността да разпространяват книгите на издателството Simon & Schuster е логичен ход – те искат да запазят първото място.

Amazon винаги са се стремили да предоставят книги на клиентите си на възможно най-ниски цени. В случая обаче политиката за продан на електронни издания е била разклатена, тъй като главният изпълнителен директор на Simon & Schuster Каролин Рейди е пуснала съобщение до авторите им, което гласи, че Amazon са отстъпили и цените ще бъдат определяни от издателството. В замяна на разпространението на книгите, Amazon ще получава процент от всяка продажба.

Онлайн пазарът на компанията стана известен с ниските цени (и то не само на електронни книги). Сега обаче изглежда, че това може леко да се промени, поне за изданията на Simon & Schuster.

Нещата определено се развиват интересно, тъй като има и още новини. Явно е в действие и сделка между Amazon и друго голямо издателство – Hachette. Нищо обаче не е известно относно нея засега – ще трябва да почакаме, за да разберем нещо повече.