Windows-Malware-that-attempts-to-infect-Android

Нов зловреден софтуер заплашва Android, показва проучване на Symantec. Докато повечето му предшественици до сега бяха насочени към Windows, то Trojan.Droidpak е малко по-различен. Той е част от молуер за Windows, който се опитва да зарази вашето Android устройство.

Как става това? Trojan.Droidpak се регистрира като системна услуга, изтегля конфигурационен файл от отдалечен сървър, а след това и заразен .APK файл, който наподобява Google Play.  Устройството се заразява чрез ADB конзолата, която често използваме за модифициране на софтуера си. Зловредният софтуер прониква в операционната система и търси там приложения, съдържащи чувствителна информация, като подканва потребителя да ги замени със заразени версии.

Според Symantec, рискът от заразяване може да бъде избегнат като функцията USB поправки се държи изключена, когато не се използва. Също така трябва да бъдем внимателни, свързвайки устройството си с непознати компютри. Разбира се, по своя преценка всеки потребител може да инсталира и софтуер за сигурност, чиято ефективност обаче е оспорвана в Android средите.