Снимка: googletrendy

Американският отбранителен предприемач Lockheed Martin има нова цел с програмите си. Според официални източници компанията твърди, че до 2024 година ще конструира малък реактор тип fusion energy. Ако това се случи, светът ще стъпи в нова ера.

Какво е fusion energy? На български се превежда енергия на сливането – точно обратното на това, което се случва в атомните централи. Там енергията се получава от делението на атомите, от което се получават по-леки елементи. Тази технология обаче е ограничена откъм практика, а също така изходните продукти често са радиоактивни.

ВИЖ ОЩЕ: Историята на Internet: Неразказана

Какво се случва обаче при сливането? Това е абсолютно чист начин за получаване на енергия. Два атома на някакъв лек елемент (примерно хелий) се сливат, за да се получи един атом на по-тежък елемент (по-напред в периодичната таблица на Менделеев). При сливането се отделя огромно количество енергия, която излиза много по-евтино, безопасно и без отпадъци. Все пак това е енергията, която захранва нашето слънце. А физиците дълги години се борят с невъзможността да създадат реактор от такъв тип.

Точно тук стъпват и Lockheed Martin, които излязоха с изявление, че до пет години ще успеят да построят прототип, а най-късно до 10 ще имат малък работещ реактор, който може да се побере върху камион. Това е смело изказване, имайки предвид нужните технологии, знания и финанси за постигането на такова нещо. Според Том МакГуайър обаче компанията излиза на публичния пазар, за да търси съмишленици, финансиране и потенциални партньори в лицето на индустрията и правителството.

Lockheed не са единствените, които се борят да създадат подобен реактор – Европейската Комисия обяви инициатива на стойност $1 милиард за овладяване на сливането като енергиен ресурс до 2020 година.