След като съвсем скоро си мислехме, че сме затворили дебата за това дали телефоните причиняват рак на мозъка, сега ново проучване сочи, че е напълно възможно това все пак да не е така. Проучването е проведено от Национална програма по токсикология (National Toxicology Program) за период от две години и половина, а цената му е била 25 милиона щатски долара.

За да разберат как влияят радиовълните на организма, учените са облъчвали група мъжки плъхове с такъв тип електромагнитна радиация за дълги периоди от време. Излиза, че облъчваните мишки имат сравнително по-голям шанс от необлъчвани такива да развият глиом (рак на мозъка), а не са изключени и тумори от тип шваноми на сърцето. Същевременно шансът женските плъхове да развият същите проблеми, бил доста по-малък.

В крайна сметка проучването показва, че на колкото повече радиация бъдат изложени плъховете, толкова по-голяма част от тях развивали рак. Въпреки това, проучването не дава тежката дума, защото не е ясно дали радиовълните имат същото влияние на човешкото тяло, както при плъхове. Тепърва ще бъдат правени още изследвания, които да покажат дали двете са свързани.

Това американско проучване на Национална програма по токсикология идва след последното такова от Австралия, където учените не успяха да намерят връзка между телефоните и рак на мозъка, изследвайки официални данни от последните 29 години.