Снимка: University of Akron

Спукан екран. Ако това все още не ви се е случвало, то е много вероятно в някакъв момент в бъдещето да не можете да се разминете с подобно преживяване. Причината е, че покритието от електроника върху тъчскрийна и плазмените телевизори, което се използва днес, е от индиев оксид, правейки го крехко и чупливо. Е, учени твърдят, че са успели да създадат прозрачен електрод, който може да направи дисплеите на телефоните ни нечупливи.

Екипът от Университета в Акрон, воден от Ю Жу, внедри проводим метален филм в прозрачна метална нано мрежа и след това постави резултата върху отново прозрачен полимерен субстрат.

За да демонстрират какво количество изтезание може да поеме въпросният полимер, инженерите го подложили на многократно огъване и процес, използващ специална лепяща лента, която се залепя и отлепя от продукта многократно. Материалът издържал 1 000 огъвания.

Здравото, гъвкаво покритие има същото ниво на прозрачност като индиевия оксид, но позволява по-голяма проводимост. Също така е и по-евтино за производство от индиевия оксид, още повече щом може лесно да се произвежда в огромни количества. По думите на Ю Жу, „Очакваме полимерът да излезе на пазара като истински конкурент на индиевия оксид. Ужасният проблем със спуканите дисплеи може веднъж за винаги да бъде решен с този гъвкав тъчскрийн.“