Снимка: Nnemo / Wikimedia Commons / Imgur

Няколко пъти сме си говорили за изкуствен интелект и роботика, като последния път дори разсъждавахме върху това дали човечеството е готово за нещо подобно. Този път обаче имам нещо различно за вас. Не става въпрос за изкуствен интелект, поне не и в смисъла на “изкуствен”.

Това, което виждате, на схемата над текста, е тялото на червей от вида Caenorhabditis elegans. Интересното при него е, че учени и инженери са успели един вид да прехвърлят нервната му система в робот. Това е станало благодарение на безкрайната подкрепа от OpenWorm – организация с нестопанска цел, която има за задача успешно да прехвърли мозъка (или дори съзнанието) на форма на живот в компютър. Учени от лаборатории по цял свят работят дълго по този проект и той най-накрая дава резултат в лицето на C. elegans. Удобното при червеите, и специално този е, че за малкото си тяло с дължина от не-повече от милиметър той има само 302 неврона.

ВИЖ ОЩЕ: В ПАЯЦИТЕ Е КЛЮЧЪТ КЪМ СЪЗДАВАНЕТО НА УСТРОЙСТВА С ПО-ЧУВСТВИТЕЛНИ ТАКТИЛНИ УСЕЩАНИЯ

Всички те били изследвани и прецизно копирани в софтуер, след което ъплоуднати върху робот от типа Lego Mindstorms EV3 – Lego сглобяем робот, който може да се използва за много и различни цели. Идеята била инстинктите на този вид червей не да бъдат пресъздадени, а изцяло копирани. Роботът действа точно по начинът, по който би, ако беше жив червей – когато сонарът на робота усети, че се намира на около 20 сантиметра от някаква пречка, просто ще се обърне и ще продължи в друга посока. Инженерите експериментирали и с невронния му сензор, отговарящ за разпознаването на храна (разбира се, роботът не може да се храни), когато го докоснат той започва да върви напред, сякаш се опитва да достигне храната.

Представете си го така – софтуерът не е написана програма, с команди как да се движи и всичко останало – това е абсолютно 100% копие на невронните връзки на живия организъм, пренесени под формата на отделни програми в робота. Всяка една реагира с другите и със сонара в предната част на този робот. За пренос User Datagram Protocol (UDP) – транспортен пакетен протокол от семейството на TCP/IP протоколите. Начинът на работа на UDP го прави идеален за случая.

Разбира се, няма как да ви оставя без да видите за какво иде реч. Видеото не е кой знае колко интересно за гледане, но пък ще видите как функционира цялата работа, а също и екрана, на който се виждат отделните UDP програми – софтуерното копие на “мозъка” на червея, съвкупността от които учените са нарекли Кънектъм (Connectome).