2K15

беше поредната интересна година за света на технологиите, бизнеса, киното, науката, дизайна и т.н. Всичко това, което ние наричаме култура, ни разкри безграничните възможности на хората. Всеки един от тези елементи, които задвижват двигателя на нашата култура, достигна нови върхове, а ние направихме всичко възможно, за да ви запознаем с тях.

Отново сме пред прага на новата година и е време да изпратим старата с почести. За нас няма по-добър начин от това да ви пропомним най-доброто от Smart News и нашия невероятен редакторски екип. Поради тази причина подбрахме нашите най-добри материали и авторски статии, по които работихме неуморно през последните 12 месеца.

Надяваме се, че са ви били интересни, защото за нас беше истинско удоволствие да ги подготвим по най-добрия начин, който знаем. Ще се радваме да си припомните някои от тях отново, а живот и здраве през 2016 да имате честта да прочетете и новите.

K

раят на лятото. Всеки от нас започна леко да усеща как безгрижните летни дни, купоните нощем и хилядите усмивки залязват и ще изчезнат с последните летни лъчи. Една носталгия за всеки прекрасен момент, всяка прегръдка, всеки поглед и всяка секунда, в която компанията е била заедно, започна да обхваща всеки от нас. И макар че се познаваме от години и знаем всяка история на другия, всяка тайна, всяка болка и радост, ние не искахме тези дни да си отиват и да се разделяме. Една компания, една дружба, една любов, която никой никога няма убие, бе на път да възкръсне още един път. Така се роди нашата идея за едно последно пътешествие из дебрите на България, преди да сложим якетата и пуснем печките.

ЕДИН ФИЛМ ЗАСНЕТ В 4K СЪС SONY XPERIA Z5 COMPACT

Аз живея за този момент. За пътя. Там, където съм свободен. Еуфорията и усещането, че хоризонтът е пред мен, е това, което ме кара да не се спирам пред нищо. Там е моето място и винаги е било – на пътя. Затова и реших, че каквото и да ми струва, аз ще стана част от това пътуване. Още повече, че не е важно къде си, щом си с приятели.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

З

ащо по дяволите четеш тази статия? Защо си тук и си губиш времето да видиш какво съм написал? Нима това ще ти оправи живота или ще ти помогне да си решиш проблемите? Може би следващите редове ще ти налеят малко акъл в главата и ще те накарат отново да живееш? Не! Ти не го искаш. Вътре в себе си ти знаеш, че вече не живееш, но въпреки това ти харесва. Харесва ти да си скрит от хорските очи, а ако те видят, то да бъде по определен начин. Като герой, шегаджия, красавец или каквото и да е друго, но не и така, както всъщност изглеждаш. Ти вече не си човек, а потребител. Юзър нейм, който дори може би не е истинското ти име. Профилна снимка, статус, чек-ин, лайк. Това си ти и ти живееш тук – в социалната мрежа, в твоя телефон, пред компютъра.

ЗАЩО ГО ПРАВИМ? ЗАЩО ОСТАВЯМЕ ТОЗИ СВЯТ ДА НИ ПОГЪЛНЕ?

Как така стигнахме до момент, в който първо трябва да питаме приятелите си дали имат време да ни обърнат внимание? Къде остана близостта между хората и желанието да покажеш, че обичаш някого, с целувка, а не като си смениш статуса? Защо живеем с внушението, че имаме стотици последователи, като всъщност вървим по своя път сами? Защо правим всички тези снимки, след като всъщност изживяваме красивия момент сами? Как успяхме да позволим да ни внушат, че една красива и скъпа играчка може да ни направи повече хора, отколкото сме?

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

И

ма много неща, които можеш да видиш с очите си. Почти всичко, което те заобикаля всеки ден, е видимо за теб, но има неща, които никога няма да можеш да видиш. Неща като любовта. Тя е една от тях, която може само да я почувстваш и то, ако си късметлия. Това е птиче, което не каца на рамото на всеки и е важно, когато кацне на твоето, да го разбереш.

ЕДИН ФИЛМ ЗАСНЕТ В 4K С LG G4

Историята, която ще видите в това видео, разказва за живота на двама души, които вероятно живеят същия живот като всички нас. Всяка сутрин те стават, вършат обичайните си занимания, ходят на работа и всичко това се повтаря всеки ден. Истината е, че макар заобиколени от хора и непрекъснато вършещи нещо, те са сами. Има една празнота, която се усеща в погледа им и няма нещо, което да я запълни.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

К

анабис. Марихуана. Трева. Ганджа. Наречете го както искате, но това малко зелено растение напоследък набра голяма популярност и се превърна не само в социален, а направо глобален феномен. Снимат се филми, правят се шоута и се пишат множество материали, покриващи всякаква информация за марихуаната, включително нейните вредни и полезни действия – има ли такива и какви точно са те. Освен това, от тема табу, канабисът вече започва да излиза на повърхността . Все повече хора признават спокойно и без да се притесняват, че пушат. На тази тема се говори, обсъжда се влиянието на наркотика върху обществото и т.н. Освен всичко това, напоследък много държави по света започнаха да декриминализират някои наркотици, между които и марихуаната. Преди време нарицателно за пушачи бе “наркомани”, а сега просто “хора, които искат да се отпуснат”. Но дали това е така? Дали тревата наистина няма вредни действия и трябва ли да бъде легализирана? Какво изобщо представлява тревата и знаем ли достатъчно за нея, за да изразяваме мнение (било то позитивно или негативно)?

Кои са най-опасните наркотици

В днешния материал ще се опитам да ви запозная с всичко най-важно за популярното зелено растение, което ще обсъдим надълго и нашироко. Епизодът от рубриката ни “Смарт войни”, който е посветен на марихуаната, представя най-важната информация в синтезиран и лесен за преглъщане вариант.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

К

акво е чувството да пропътуваш повече от 8000 километра и да се озовеш не само на другия край на планетата, ами и в съвсем различен свят? На този въпрос успях да си отговоря, когато от Smart News бяхме поканени да гостуваме на Huawei. Пътуването до Китай беше по работа, но го почувствах като една своеобразна екскурзия. Точно затова реших днес да ви разкажа как прекарах една седмица в Шенжен и Шанхай.

Едно незабравимо пътешествие до Азия

Преди да стигнем там обаче, имаше едни десет часа, които прекарах на хиляди метри височина, в самолет Boeing 777. Казвам ви го, защото полетът с Турските авиолинии е нещо съвсем различно от този с другите компании. Не случайно съседите ни спечелиха миналогодишната награда за най-добра авиокомпания – закуска и вечеря в самолета, пълен достъп до интернет, мултимедийна станция с игри, сериали и дори най-новите филми. Как да не ти е приятно да пътуваш? А когато пристигнеш? Когато пристигнеш, те посреща хубаво време – 28 градуса температура, макар и в комбинация с висока влажност и силен задух. Както се казва обаче, това да ви е проблема.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Н

а специално събитие за реклама в Ню Йорк главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчички обяви, че видео платформата бие по брой потребители дори телевизията и то само с мобилното си приложение. Нямаме точна статистика за това, но да се доверим на Войчички за минута. Какво според вас означава това? Че повече хора гледат клипове в YouTube през мобилните си устройства, отколкото гледат телевизия изобщо? С развитието на интернет в XXI век ми е трудно да не се съглася. И точно за това ще си поговорим днес – може ли телевизията да се бори със свободата на интернет съдържанието? Ще еволюира ли, за да запази статута си или ще умре, за да отстъпи мястото на престола на някой друг?

Гледате ли телевизия

Това са въпроси, на които не можем да си отговорим току-така. Много неща трябва да бъдат взети предвид, за да можем да кажем накъде отива всяка една голяма индустрия. Телевизията като цяло е може би най-голямата такава от гледна точка на достъпност – да, интернет е огромен и може да ви даде всичко, но не всеки има достъп до него, а телевизия има едва ли не във всяко едно домакинство по света. Ето за това може би човек трудно би повярвал, че YouTube е по-гледаем. Но нека оставим това настрана за малко. Колко от вас гледат телевизия? Това е въпрос, на който трябва да си отговорим.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

П

оредицата „Големият град“ остава една от най-емблематичните серии в историята на Smart News. През последните 12 месеца ви разказахме няколко наистина трогателни, интересни и истински истории на хора, които вероятно ще срещнете по улицата. Хора, които крият нещо уникално и ние дадохме всичко от себе си, за да ви отворим очите за всичко това.

Това е историята на хората в Големия град

Всеки епизод имаше своя история, свой герой и своя поука, която се надяваме да сте разбрали. Всеки човек е индивидуален и пред нашата камера стояха артисти, млади таланти, мечтатели, но всички те бяха като нас. Обикновени хора със своите проблеми, мисли и живот, не по-малко различен от този на всички останали.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

В

днешно време интернет е съставен от компютри, сървъри и уеб сайтове, които от своя страна вървят на сървъри. Всичко това е свързано помежду си чрез протоколи и позволява ползването на услуги – от използването на e-mail, до гледането на YouTube клипове, навигация и дори достъп до социални мрежи през смартфона ви. Рано или късно, начинът по който се свързваме с интернет, както и едни с други, ще се промени. Затова ще спомогне така нареченият Internet of Things, за който разбрахме, че се планира преди известно време. Това няма да бъде някакъв вид услуга – това ще е новият интернет.

Част от екипажа. Част от кораба.

Идеята на иноваторите е всяко устройство, което може да приема и предава сигнал – от вградените компютри в колите, до термостати, светофари и дори байпаси и изкуствени сърдечни клапи, да се превърне в част от интернет. Ролята на компютрите, сървърите и смартфоните няма да се промени, просто ще бъде разширена и за това ще помогнат точно тези „второстепенни“ устройства, за които споменах. Но как ще стане това, кога ще се случи и как ще се отрази на нас, обикновените потребители?

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

А

ndroid е една от най-бързо развиващите се операционни системи през последното десетилетие. Нейната популярност надхвърли всички очаквания, които имаха специалистите при първа й поява. Само за няколко години Google и целият екип от разработчици успяха да наложат своята система на пазара на няколко категории потребителска електроника. Днес виждаме как Android се разпространява не само в нашия джоб и раница под формата на смартфони и таблети, но вече навлиза и в нашите автомобили и часовници.

Възможности на операционната система и мерки за безопасност

Успехът на тази система до голяма степен се дължи и на нейната стабилна платформа, базирана върху голяма част от ядрото и технологиите на Linux и други проекти с отворен код. За защита на данните и предотвратяване на хакерски атаки, Android работи с няколко различни механизма едновременно. В настоящата статия ще разкрия подробно как точно функционират те.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

В

разгара на лятото почти всички са зачезнали нанякъде – кой на море, кой на планина, или просто някаква друга екскурзия. Хората гледат да се махнат от постоянно обкръжаващата ги обстановка поне за седмица по време на лятната си отпуска. Понякога обаче се получава така, че ваканцията, която планирате, не се върви точно по начина, който сте искали. Случвало се е на всички ни – нещо се обърква, или не сте влези нещо важно предвид. А може би дори са ви тормозели от работа, въпреки че служебният ви имейл е връщал автоматични out-of-office съобщения. Е, днес сме тук да ви помогнем. За да прекарате една чудесна ваканция, в която липсват стрес и проблеми, ще трябва да знаете няколко прости неща. Тогава вече ще можете да си починете наистина, което в крайна сметка е целта на ваканцията, нали?

Просто най-накрая тръгнете на екскурзия

Ако сте от хората, които отиват на почивка или екскурзия само веднъж годишно, ще знаете за какво говоря. Самото планиране и изпълнение на еднократната почивка може да е натоварващо само по себе си. А чувството, което изпитвате знаейки, че след няколко дни се връщате в големия град и работата, може да ви скапе прекарването. Не позволявайте това да се случи. Как? Много просто – позволете си поне два пъти годишно да запрашвате нанякъде.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Н

амираме се в XXI век и времето не е това, което беше. Независимо дали сте от хората, които носят часовници или не, няма да отречете това. Времената, когато джобни часовници са използвани за отмерване на оставащото разстояние до новооткритата земя отвъд Атлантическия океан, отдавна отмина. Много неща вече са различни и отмерването на времето е едно от тях.

В XXI ВЕК СМЕ И ИЗМЕРВАНЕТО НА ВРЕМЕТО ЕВОЛЮИРА В НОВИ, ПО-ТОЧНИ НАЧИНИ

Нека погледнем малко назад. Когато бях дете, всеки носеше часовник на ръката си. За да сме в крак с времето, се обаждахме през ден-два на номер 180 за точно време, до секундата, или гледахме Канал 1. По-късно дойдоха компютрите, които имаха батерия в кутията си, поддържаща часовника нон стоп, дори и когато машината е изключена. Нямахме постоянна връзка с интернет и това значеше постоянно отмерване на времето, но не със сигурност точно такова. Това бяха два етапа от последните десетилетия, през които начинът за отмерване на времето се е променил.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

К

акво можете да си купите за 5-10 лв.? Вероятно не много, а ако трябва да съм честен, почти винаги ми идва на ум нещо нездравословно и абсолютно излишно. За 5-10 лв., обаче, може да си купите хляб, може би бучка сирене, вода и няколко други съвсем, съвсем обикновени неща. Има хора, които нямат и 5-10 лв. в джоба, но повечето, които ще прочетете тази статия, имате. Все пак, нещо трябва да работим, за да изкараме тези пари за тези телефони, таблети, компютри и всякакви други скъпи джаджи, които подмятаме. Вероятно ще има и такива сред вас, които не са си изкарали парите за телефона сами. В такива кризисни моменти на помощ идват мама и тате, които ще извадят една пачка, за да купят нов iPhone на детето, защото е изкарало шестичка или просто, за да им се махне от главата и да ги остави намира.

ДАНО НЕ СЕ ПОЗНАЕТЕ В ТЕЗИ РЕДОВЕ

Има и други хора, които не разбират значението на тези 5-10 лв. Не само децата, чиито родители са виновни, не могат да оценят това. Тук идват и тези, които работят, имат пари и почти винаги са склонни да прежалят много повече от 5-10 лв. за нов iPhone или Galaxy, с надеждата да ги направи нещо повече в света на измислените герои и баровци.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

З

дравей, читателю. Чувстваш ли се самостоятелен и независим? Защото имаш работа и печелиш добри пари? Мислиш ли, че си най-добрият студент, ученик или началник? Имаш всичко, от което се нуждаеш, и си щастлив? Борил си се дълго и мъчително, за да имаш хубавия живот, за който винаги си мечтал. Създал си прекрасно семейство, нали? Имаш кола, апартамент и достатъчно средства, за да си спокоен? И точно защото мислиш, че си постигнал всичко това, се чувстваш на върха? Да, вероятно си горд със себе си, аз също съм горда с теб, че си постигнал твоите върхове, мечти и фантазии. Знам, че се чувстваш цял, пълен, доволен и спокоен. Знам, че се изкушаваш и да си купуваш някакви глезотийки, за да задоволиш измъчената си душичка от работа, от лошите неща в живота. Но нека ти кажа едно – има нещо много по-голямо, велико и всеобхватно от теб и от същността ти.

ЗНАЕМ ЗА ТЯХНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ, НО НИЩО ПОВЕЧЕ

Обичам фразата :“Истината е някъде там.“ И сега ще завърша с нея. Нямаме достатъчно доказателства, за да дадем заключение, предполагам, че няма и да имаме, освен ако не сме част от тяхното общество. Ако пък бяхме част от него, нямаше да можем на всеослушание да говорим за „съкровените им тайни“. Или си с тях, или си против тях. Търсете, четете, проучвайте, но няма да стигнете до „истинската“ истина.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Ф

лагман. Това е едно от най-важните устройства за големите производители на електроника. Може би вече забелязвате, че част от компаниите, като HTC, предпочитат да се придържат към една дизайнерска линия, която да бъде лесно разпознаваема от потребителите. Логично и по никакъв начин изненадващо. Apple следва тази практика от години, за което често срещаше много негативни коментари. Samsung се опита да приложи тази стратегия през последните две години, но се сблъска със сериозно недоволство, подигравки и финансов провал.

Ново начало

Месеци преди официалния дебют на следващия представител от серията S, се появи информация, че Samsung ще започне от нулата, за да “възкреси” интереса към своите S флагмани. Години наред корейците смятаха, че пластмасата е най-доброто, което могат да дадат на своите потребители, че редицата софтуерни функции са страхотен бонус към пакета, а сменяемата батерия, слотът за microSD карти и водоустойчивостта са златно правило за всеки хай-енд смартфон на пазара.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

В

настоящото ревю ще разгледаме небезизвестната държава от балканския полуостров (съседка е на Турция, Гърция, Сърбия, Македония и Румъния), която наричаме България. Да, знам, че живеем в нея, но все по-често си представям, че говоря за България от далечно разстояние. Защо така? Ами лесно е – и аз, и много други, мислим да напуснем България, да се спасим, да намерим нови хоризонти, които не се откриват пред нас в родината ни, в нашето красиво парче земя, което е попито с кръвта на много поколения българи, които са се жертвали за нашата свобода и право да сме горди и независими като нация. След като уточних на какво правя ревю, ще започна с Дизайн и външен вид, както сме свикнали в Smart News.

Има ли светлина в тунела за България?

Както всичко друго, което сме ревюирали, и тук имаме проблеми, но и хубави неща. Най-добре е всеки потребител сам да разцъка и да си прецени, затова оставям на вас да си направите изводите.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

РЕДАКТОРСКИ ЕКИП

Всичко това, което виждате да се случва с целия сайт, нямаше да е възможно без екип. Именно редакторите правят един сайт голям, а през 2015 в Smart News видяхте едни от най-добрите материали от нашите страхотни редактори и автори. Те работеха докато вие спите или си почивате, за да могат да ви държат информирани за всичко, което се случва по света и у нас. Трудно ще е да се намерят подходящи думи, които да изразят признанието към тях, затова просто ще кажем едно голямо „Благодарим ви!„.

 

Редакторски екип

Владислава Колчева

Венци Димитров

Мартин Белтов

Петя Герова

Светла Цончева

Дамян Тодоров

Рая Захариева

Олег Петров

Видео екип

Николай Николов – N.Nikolov

Радо Минев – RadoRe

Любомир Дуцолов – Luba6ky