Neural implants

имплант

Мозъчните импланти започват да бележат нова революция. Последното изобретение в тази област на медицината бе обявенo в престижното списание “Science”. Учените успяха да създават меки и гъвкави импланти, които имитират еластичността на мозъка и защитната тъкан на гръбначния стълб. Тези техни свойства успешно успяха да помогнат на парализирани плъхове да проходят отново. При имплантация в живия организъм устройствата създават електрическа и химическа стимулация на засегнатите органи.

ВИЖ ОЩЕ: I2P Е АНИНИМНА МРЕЖА, КОЯТО СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ

Предишните поколения мозъчни импланти са твърди и нееластични, което до голяма степен ограничава и тяхната ефективност. Новите имат предимството да се вместят в пространството, което им дава възможност да упражняват нужната електрохимична стимулация постоянно на засегнатите тъкани и органи. Също така при употребата им не се забелязва отговор от имунната система.

Опитите с новите до този момент мозъчни импланти показва, че при тяхната по-нататъшна разработка е възможно да бъдат отстранени заболявания като паркинсон и парализа при хората. Вече има опити и при хора с частично успешни резултати. Меките импланти ще дадат допълнителна свобода на учените и лекарите при работа с такива случаи.