Дупка на дъното

Как ви се струва дупката в океана, от която изтича вода нагоре, а не надолу в земятa?! Изследователи от Университета на Вашингтон откриват, че дупката на океанското дъно е край бреговете на Орегон. Тя се намира на разлом в зоната на субдукция на Каскадия.

„Оазисът на Пития“

Носещ красиво и поетично име, този извор с ниска соленост е богат на минерали. Разположен е на северозападното морско дъно на Тихия океан. Открит е през 2015 г. Сега ново изследване предполага, че почти прясната вода изтичаща от него, може да е нещо като тектонична смазка. Без нея плочата, върху която се намира, би била в опасност от изместване.

По време на пътуване близо до странния извор, който е на около 80 км. от брега, изследователите откриват нещо странно на своя сонар. Това са неочаквани струи от мехурчета на около 400 метра под повърхността на океана.

Използвайки робот, изследващ морското дъно, екипът открива, че мехурчетата са само незначителен компонент на топла, химически различна течност. Тя блика от утайката на морското дъно.

Изненадващи резултати

Учените изследват явлението и това, което виждат не са просто метанови мехурчета, а вода излизаща от морското дъно като от пожарен маркуч. По-късни експедиции до извора, разкриват на изследователите, че странната течност е по-топла от водата около него с 9 градуса по Целзий. Този факт сам по себе си не е много изненадващ  имайки предвид по-близкото разположение до недрата на земята.

Загубата на течност от дълбоката вътрешност на тези разломи е много важна, защото намалява налягането между частиците на седимента и следователно увеличава триенето между океанските и континенталните плочи. Ако налягането на флуида е високо, това повишава нивата на въздух. Това означава, че има по-малко триене и двете плочи могат да се плъзнат. Ако налягането на течността е по-ниско, двете плочи ще се заключат и това ще натрупа напрежение.

Какво ни очаква?

Според изследователите това е първото известно изтичане на морското дъно от този вид, въпреки че и други може да съществуват, без да са открити все още.

Един завладяващ поглед към операциите на тектониката на плочите. Това все още е сравнително нова област на изследване и страшно напомняне за видовете природни бедствия, на които можем да станем свидетели в бъдеще.