Търсенето на други планети току-що получи огромен ъпгрейд

Все повече нови разработки се създават в помощ на астрономите изследователи. Необятният Космос може да се окаже истинско предизвикателство относно разгадаването на обектите в него. Нужна е не само специализирана техника, но и успешно разчитане на крайните резултати от наблюденията.

Стари данни с ново тълкуване

Алгоритъм за машинно обучение преразгледа архивите на НАСА и потвърди съществуването на 50 нови планети. Екипът, който е създател на изкуствения интелект е от университета Уоруик. Програмата е била снабдена с огромен набор от данни, произхождащи от вече пенсионираната мисия на Кеплер на НАСА. Използвани са и голям брой снимки от космическия телескоп Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Неговото действие стартира през 2018 г. Новото тълкуване на съществуващите данни се оказа изключително ползотворно.

Иновации в бъдещето

Учените се надяват, че техните изследвания могат да проправят пътя за бъдещи техники за откриване на други светове. Съвременните методи за намиране и потвърждаване на съществуването на планети лесно се разклащат от различни нарушения. Такива са страничен шум, смущения на обект във фонов режим или дори грешки в обектива.

Как действа новият метод

Екипът обучи своя алгоритъм, като го програмира за откриване на разликата между истински планети и фалшиви положителни резултати. След това са използвали отделен набор от данни, който все още не е валидиран за планетарни кандидати. Алгоритъмът е успял да потвърди съществуването на 50 нови планети. Това е първо по рода си изследване в историята на астрономията.

Предизвикателства

Планетите съществуват в най-различни размери. Някои са големи колкото Нептун, докато други са дори по-малки от Земята. Вместо да гадаят, кои кандидати е по-вероятно да бъдат реални планети, учените могат да кажат, колко е точната статистическа вероятност благодарение на новата програма. Когато има по-малко от 1 процент шанс кандидатът да е фалшиво попадение, той се счита за истинска планета.

Изкуственият интелект е не само изключително ефективен, но алгоритъмът работи много бързо при това напълно самостоятелно. Все още е нужно време за обучение на програмата, но щом това стане факт, ще бъде много по-лесно да се приложи към бъдещи изследвания.

Астрономите искат да използват новата техника за тестове и проби от сегашните и бъдещите мисии в Космоса. Такива са TESS и PLATO, космически телескоп, който трябва да стартира през 2026 година.