I2P Network Logo

I2P Network Logo

Международните компютърни престъпления често се извършват в тайни и анонимни мрежи, за да бъдат по-трудни проследявани. Ако досега престъпниците използваха мрежата Tor, то вече имат нов фаворит. I2P е новата популярна възможност за хората да създадат допълнителен слой за своята защитена комуникация.

ВИЖ ОЩЕ: MUSIC TAGGER ОРГАНИЗИРА МУЗИКАТА ПРИ ANDROID УСТРОЙСТВАТА

Принципът на работа е подобен на други подобни идеи – трафикът се предава от потребител на потребител с добавена криптографска защита. Вътре в самата мрежа действат и пространства, които са активни единствено, ако имате достъп до I2P.

Създаването на виртуални пространства в новата мрежа не е единствената възможност, това е напълно функционираща нова комуникационна среда. В нея работят и програми за споделяне на файлове (BitTorrent), чат сървъри (IRC) и други. Вече има съобщения, че в I2P започва да се разраства т.нар. “Път на коприната” – международен канал за продажба на наркотични средства.

Новата мрежа е в активна фаза на разработка, като нейните създатели имат намеренията да добавят допълнителни мерки за сигурност на трафичните данни. Времето ще покаже дали I2P ще получи същото потребителско и медийно внимание като Tor.