iphone 5s vs iphone 5c

Най-горещите епълски смартфони от тази година вече са и на българския пазар. Apple представи революционния iPhone 5S и пластмасовия iPhone 5C на специално събитие през септември, но кой от моделите си заслужава? Кой най-добре ще отговори на потребителските ви нужди?

Преди всичко трябва да очертаем основните акценти и разлики между двата модела, за да можем да направим избора ви по-лесен.

iPhone 5S

iPhone 5S
iPhone 5S

iPhone 5S е топ моделът на Apple и представлява новото ниво на еволюция при смартфоните на компанията. „S“ вариантите на епълските смартфони винаги изглеждат като основните модели, но добавят ключови софтуерни и хардуерни функции, правещи телефона „най“ за съответната година. iPhone 5S не се различава визуално от предшественика си iPhone 5, като единствената разлика е големината на дупката в корпуса за обновената TrueTone светкавица. Apple за пореден път се опитва да промени цяла индустрия с новия си флагман. Скенерът за пръстови отпечатъци Touch ID дебютира в тазгодишния iPhone 5S. Потребителите веднага реагираха бурно на идеята да споделят своя уникален пръстов отпечатък със сървърите на Apple, но компанията ги успокои, че всички сканирани данни се запазват в специален „отдел“ на новия супер бърз A7 чип и не се изпращат до централата на американците. iPhone 5S наложи и нов стандарт при мобилни процесори. Той има 64-битов A7 процесор – стъпка, която нито един от конкурентите не е предриел досега. Обновеният чип предлага много повече бързина, но добавя и поддръжка на повече RAM памет, което ще видим при следващите устройства на компанията. Android конкуренцията не почака и веднага обяви, че готви собствени 64-битови процесори, които да конкурират този на Apple. Друга иновация при iPhone 5S е добавянето на втори процесор, носещ името M7, който следи движенията на потребителите и пести значително количество батерия.

 

iPhone 5C

iPhone 5C
iPhone 5C

iPhone 5C замества изцяло iPhone 5, който след премиерата на двата нови смартфона беше спрян от производство. По-евтиният модел на Apple е отговорът на евтините Android смартфони. Или поне така искаха всички да се случи. Нищо в ценовата политика на компанията не е променено тази година. iPhone 5C всъщност е iPhone 5 в нова опаковка с по-ниска цена, както щеше да се случи и ако Apple беше запазила iPhone 5. Разликата между двата модела намираме в пластмасовия цветен корпус и подобрената FaceTime камера. iPhone 5C все още е модел с хардуер от висок клас, който може спокойно да стои до иновативния iPhone 5S. С този смартфон Apple успя да намали цената за производство и да предложи на потребителите топ хардуер на по-ниска цена.

 

Ключови разлики между iPhone 5S и iPhone 5C

1. Бързина на процесора

A7   A6

iPhone 5S има значително по-бърз процесор. iPhone 5S пристига с обновения A7 чип, докато сърцето на iPhone 5C е миналогодишния A6 процесор. A7 е много по-бърз от предишното поколение благодарение на своята 64-битова архитектура. Чипът е способен да обработва двойно повече информация от A6. 64-битовата архитектура не е много популярна при смартфоните, както при компютрите, но очакваме през следващата година това да се промени.

2. M7 Motion копроцесор

M7

iPhone 5S е първият iPhone, който предлага копроцесора M7. Това е процесор, който си взаимодейства със сензорите на смартфона – жироскоп, акселерометър и компас, за да предложи информацията на определени приложения. Най-често тези приложения са такива за фитнес, които следят движението на потребителя. Чипът събира и информация дали ползвателят седи спокойно или се движи. Най-важното, което прави той е да пести батерия. Засега той се предлага само с iPhone 5S.

3. Скенер за пръстови отпечатъци Touch ID

touch-id-logo

Най-рекламираната функция на новия iPhone е скенерът за пръстови отпечатъци Touch ID. Той е вграден директно в хоум бутона, като по този начин значително улеснява ползването му. Конкуренцията (HTC One Max) предлага скенер от по-старо поколение, което сканира отпечатъците чрез плъзване, което не е толкова адекватно и акуратно на Touch ID. Сканираните пръстови отпечатъци се запазват на специално място в чипа A7 и не се изпращат на сървърите на Apple. На по-късен етап беше доказано, че дори хакер да свали скенера и да го сложи на друг iPhone 5S , той няма да работи, защото всеки Touch ID е „вързан“ само за един iPhone. Засега скенерът може да използва само за отключване на телефона и купуване на приложения от Apple App Store. Очаква се догодина възможностите му да се разширят. Touch ID се предлага само с iPhone 5S.

4. Камера

ios 7 camera logo

Ако погледнем спецификациите на двата смартфона, няма да намерим разлика – iPhone 5S и 5C пристигат с една и съща 8-мегапикселова камера. Разликата се намира под опаковката. Камерата на iPhone 5S има двойна TrueTone светкавица, която засича обстановката и предлага много по-реалистични цветове при финалните изображения. При този модел имаме и възможността за записване на „slow-mo“ видео със 120 кадъра в секунда в 720p качество. Смартфонът има и burst режим, който предлага на потребителите опцията да заснемат до 10 изображения на секунда с продължително задържане на камера бутона. iPhone 5C има същата задна камера като iPhone 5 и не предлага функции от ново поколение като iPhone 5S. И двете камери имат сапфирено покритие против надраскване.

5. Цветове

apple colors

Ако искате цветен iPhone, то задължително се огледайте за iPhone 5C. Телефонът се предлага в няколко цвята: жълто, зелено, синьо, розово и бяло. Всичко това пристига в красива пластмасова опаковка. Нови цветови варианти предложи тази година и флагманът iPhone 5S. Той се предлага в „космическо сиво“, „сребърно“ и „златно“. Най-пикантен е златният модел. Той, разбира се, не е от истинско злато, а представлява оцветен в цвят шампанско алуминий. Дори Apple не очакваше такъв успех със своя златен модел, който навсякъде се разпродаваше за секунди.

6. Размер на паметта

iPhone 5S се предлага в стандарните три варианта: 16, 32 и 64 GB. Максималната конфигурация от 64 GB би трябвало да стигне на всеки за музика, приложения и филми. По-евтиният модел iPhone 5C се предлага само в два варианта: 16 и 32 GB. Ако търсите iPhone с повечко памет, то по-добре би било да изберете iPhone 5S.

7. Цена

iphone 5s in the box iphone 5c in the box

Разликата между цената на двата модела не е голяма. В Щатите тя е 100 долара, като тук говорим за базовите модели с 16 GB вградена памет. В България iPhone 5S се продава на свободна продажба на цена от 1329 лева. iPhone 5C ще ви струва 1119 лева без договор. Цената му с обвързване може да падне до 659 лева.

 

Защо трябва да си купите iPhone 5S?

iphone 5s official press image

iPhone 5S е най-добрият iPhone досега. Той предлага същия премиум алуминиев дизайн, който спечели сърцата на толкова много хора още миналата година с iPhone 5. Новият топ модел на Apple е символ на авангардното мислене на американската компания и жаждата й за иновации. 64-битовият процесор предлага невиждани досега скорости за iPhone, които със сигурност ще бъдат актуални години напред. Включването на скенера за пръстови отпечатъци и копроцесора за пореден път промениха технологичния свят и наложиха нови правила. Вече се отчертава те да са стандарт през следващата година. Ако искате да предпазите телефона си от недоброжелатели, да се радвате на ултра бързи скорости от ново поколение и да имате най-доброто от Apple – задължително си купете iPhone 5S.

 

Защо трябва да си купите iPhone 5C?

iphone5c-press

iPhone 5C е поредният знак, че Apple е способна да се променя и да предлага високо качество на по-ниска цена. Телефонът има същия бърз процесор от iPhone 5, пристига с най-новата операционна система iOS 7 и притежава най-използваната мобилна камера в света. iPhone 5C е всичко, което направи iPhone 5 невероятен. Въпреки, че няма най-бързия мобилен чип на Apple или копроцесор, пластмасовият смартфон не отстъпва по нищо на конкуренцията. Ако искате да спестите малко пари, да ползвате пластмасов корпус, който няма да се надрасква колкото алуминиевия, да изразите индивидуалността си чрез цвят – задължително купете iPhone 5C.

 

Накратко

iPhone 5S е за хората, които не са готови на никакви компромиси с качеството и държат да имат най-новото от света на мобилните технологии в ръцете си.

iPhone 5C е за хората, които искат да притежават по-персонализирано изживяване на добра цена.