Снимка: netcourt.gov.cn

В Китай вече си имат кибер-съд, специално за съдебни дела с интернет насоченост, споделят от China Law Blog. Той бе основан в град Ханджоу, където се помещават едни от най-големите китайски интернет компании в лицето на Alibaba и NetEase.

На сайта на кибер-съдебната зала има повече информация за обхвата и целта на цялата идея. С няколко думи, съдебните дела ще могат да бъдат подавани, разглеждани и решавани изцяло онлайн. Един от начините за това е видео разговори през специално създаден за целта от потребителите профил.

Онлайн-съдът ще може да се занимава със следните типове дела: договорни спорове, произтичащи от онлайн пазаруване, спорове за отговорност за продукти, произтичащи от онлайн пазаруване, спорове по договори за интернет услуги, спорове за нарушаване на интернет авторски права и спорове, произтичащи от финансови заеми, изпълнени онлайн.

За да може да бъде подаден един съдебен иск, първо е необходимо потребителите да потвърдят своята самоличност. това може да стане през платежната услуга за Alibaba Alipay, или като занесат и покажат своята лична карта в съда в Ханджоу. Според информацията, стартирането на онлайн съдебно дело отнема не повече от пет минути. Всички данни в сайта пък се криптират чрез Alibaba Cloud.

Според китайските закони, за да подадеш иск срещу дадена интернет-базирана услуга или фирма, трябва този иск да бъде заведен в града, където компанията е ситуирана. Конкретно в Ханджоу през последните години Китай отчита огромен скок в онлайн съдебните спорове — от 600 през 2013 година, до 10 000 през изминалата 2016 г. Очаква се кибер съдебната зала да помогне за по-бързо и лесно решаване на такъв тип спорове.