Google много отдавна имат амбиции да се включат в борбата срещу глобалното затопляне и по всякакъв начин да се опитват да наложат възобновяемата енергия да се използва повече от невъзобновяемата. Компанията наскоро актуализира своята интерактивна Sunroof карта, или да я наречем карта за соларни покриви. Сега картата помага на хората да разберат, дали има смисъл да инсталират слънчев панел върху покривите си.

В нова публикация, голямото „Г“ съобщава, че картата има значителни подобрения. В нея вече има данни за всички американски щати, както и информация за над 60 милиона сгради, за това дали има смисъл да се слагат соларни инсталации.

Инициативата, която бе идея на Google и е пусната в действие още преди две години, сега използва данни от Maps и Earth, за да се направят 3D модели на цялата слънчева светлина, която достига го покривите на американците.

За да може акуратно да се даде тази информация, картата използва информация за климата, позицията на слънцето по различно време на годината, както и възможността за падане на сянка над дадена сграда от дървета или по-високи сгради например.

Компанията използва момента и да покаже няколко статистики относно възможностите на САЩ за използване на слънчевата енергия. Според направените проучвания, почти 80% от изследваните зони са подходящи за инсталиране на такива панели по покривите на сградите, тъй като очевидно има достатъчно осветлявана част от слънцето.

От диаграмата долу се вижда, че Хюстън например ще може да произвежда 18 940 GWh годишно от соларни инсталации. Лос Анджелис, Финикс, Сан Антонио и Ню Йорк са другите четири града в първата петорка.

Ето тук можете да видите новата подобрена Sunroof карта, а тук можете да прочетете цялото изявление на Google.