През последните години информационните технологии променят драматично почти всеки икономически сегмент. Появяват се нови дигитални сектори като онлайн търговия, електронни разплащания, електронно обучение, дигитален маркетинг и много други, които комбинират характеристиките на някой традиционен бранша с тези на информационното общество.

Туризмът не прави изключение от тази тенденция. Само за няколко години се появиха огромен брой нови туристически платформи, улесняващи процеса по наемане на хотели или дори частни апартаменти.

Парадоксално е, но въпреки тези нови възможности за самостоятелни пътувания, търсенето на услугите на туристически агенции през последните години нараства осезаемо – както в световен мащаб, така и в България“ – споделя Ваня Овчарова – Управител на агенция Елфи Турс.

Според него това се дължи на факта, че дигиталните платформи предоставиха огромен избор на потребителите и в резултат, много от тях днес се чувстват още по-объркани. Те имат все по-голяма нужда от пътеводител, който да им помага, да разполага с достатъчно опит на терен и да познава от първо лице дадена дестинация. Не просто да ги информира какви са опциите за достигане до определена туристическа дестинация и за настаняване там, а да ги консултира за най-добрите възможности и да им помогне наистина да прекарат приятно времето си.

Затова също както пощенските оператори не пострадаха от навлизането на интернет, а напротив – увеличиха значително своя бизнес, в следствие на електронната търговия, така и туристическите агенции се оказаха печеливши от навлизането на онлайн технологиите. Просто защото техните клиенти вече имат несравнимо повече възможности да се информират за дадена дестинация, да вземат решение да отидат там и след това да си изберат агенция, която да бъде техен гид по време на пътуването.

Вярвам, че тази тенденция ще се засилва през следващите години и ще станем свидетели на още по-голям ръст на туризма и в частност – на използването на туристически агенции. За целта обаче е важно и самите агенции да се променят“ – добавя още Ваня Овчарова – Управител на агенция Елфи Турс.