Една от прекрасните нови функции при Android 6.0 се нарича Doze. Тя позволява на вашия смартфон да изпълнява на заден фон само процеси с приоритет и така да пести батерия. Това е много удобно ако иначе бързо харчите заряда на телефона си за други неща и търсите начин да удължите периода между зарежданията. Лошото при Doze в Marshmallow обаче е, че тя не може да бъде включвана или изключвана. Вместо това, Google позволяват единствено вие да избирате отделни приложения, които да бъдат „оптимизирани“.

По подразбиране Doze е включен за всички апликации, които имате инсталирани или предстои да инсталирате. За това в този материал ще ви обясним как можете да деактивирате дремещия режим за тези апликации, за които желаете. А защо бихте искали да го изключите за тях? android-6-marshmallow-doze-2Защото ако той е включен, може да не получавате нотификации в реално време, взависимост от настройката на самото приложение. Ето какво трябва да направите:

Първо, отидете в Настройки > Батерия (Settings > Battery). Там изберете бутона с трите точки и влезте в Оптимизация на батерията (Battery optimization), където от падащото меню влезте във Всички приложения (All apps).

Тук имате списък с всички инсталирати апликации. Сега просто трябва да изберете поотделно всяка една от тези, за които искате да изключите Doze режима, и да изберете Не оптимизирай (Don’t optimize). Това е.

android-6-marshmallow-doze-1