iOS 17 ще попречи на приятелите ви с Android да съсипват групови текстове със зелените си балончета

Независимо дали сте потребител на iPhone с iMessage или потребител на Android с RCS, груповият чат се осакатява от онзи човек, който няма същия вид телефон като останалите. Това означава, че протоколът за съобщения се връща към SMS/MMS, които са по-стари с десетилетия и не могат да се справят с това, което днес бихме нарекли малък файл. С обявяването на iOS 17 и последвалото пускане на първите бета версии за разработчици, изглежда Apple излиза с решение.

Добрата новина е, че ако използвате iPhone, въпросните потребители на Android вече няма да да прекъсват груповите текстови съобщения вместо вас.

Какво още ни очаква:

1. Можем да редактираме текстове
2. Да отговаряме в теми
3. Видео с качество на iMessage
4. Редактиране на текстове и теми

Тези функции са ексклузивни за потребителите на iPhone в груповия текст. Дори да изпратите този зелен текст и да го редактирате, всички потребители на Android в чата пак ще виждат само оригиналния вариант. Предполага се, че това може да бъде поправено в даден момент чрез изпращане на втори текст до потребителя на Android, който ще го уведомява за направената редакция. Всички потребители на iPhone в чата ще видят промяната, а потребителите на Android няма да имат тази възможност. Тези съобщения пак ще са там, просто няма да се показват в реда, в който очаквате.

Снимки и видеоклипове с по-високо качество

Вероятно най-големият проблем с MMS е досадното ограничение при файловете. Очевидно той не е направен за изпращане на съвременни изображения. За съжаление снимките са компресирани. Ако гледате фото на малък екран, едва ли ще се подразните от ограниченията. Ако някой обаче ви изпрати хубава снимка, която искате да отпечатате, би било ужасно.

Ако включим в разговорите и видеото, става още по-лошо. Заснемате едноминутно 4K 60fps видео с вашия iPhone и го изпращате през MMS, човекът от другата страна едва ли ще може да разбере, какво се случва в него. Колкото по-високо е качеството и колкото по-голяма е дължината, толкова повече се компресира.

Когато изпращате снимки в iOS 17, те достигат до другия край при потребителите на iPhone в груповия чат с пълно качество. За собственикът на Android обаче размерите от 2048×1536 за изображение и 725KB никак не са задоволяващи.

Именно при изпращането на видео файлове ще забележим грандиозната промяна. 4K 60fps видео с дължина около 20 секунди и размер 157 MB IPhone ще получи 720p 30fps видео, което е 17,9 MB с подобаващо качество. То ще се компресира, ако го изпратите през iMessage. Видеото, получено от телефона с Android, е компресирано до 293KB и с е разделителна способност 176×144.

Да се обединим

Всички тези промени засягат някои основни проблеми за потребителите на iPhone. Това не е решението, което хората всъщност искат. Далеч сме от един общ, модерен протокол между всички устройства, така че потребителят да не се интересува, на кого изпраща текст. Но може би Apple ще поставя основите на едно радикално решение, което ще обедини хората независимо от телефона, който ползват.