Елън Мъск според мен лично е един от най-амбициозните хора на нашето време. Това се потвърждава от желанието му да направи света едно по-добро място – от планираното му изпращане на колония на Марс, през бързата система за транспорт Hyperloop, до микро-сателитите за интернет, за които си говорихме преди няколко месеца. И най-накрая имаме новини за последното.

Мъск използва Twitter, както и в много други случаи, за да запознае последователите си със своето намерение да изгради система от микро-сателити. Тогава не се знаеше за какво ще послужат те, но спекулативните умове твърдяха, че може би става въпрос за сателитен интернет. Това се потвърди от официални представители на Businessweek, пред които Мъск е дал пълна информация за идеята. А планът му е по-амбициозен, отколкото можете да си представите.

Очевидно Елън Мъск ще използва SpaceX, за да вдигне в геостационарна орбита около 700 малки сателита, които ще “захранят” планетата със сателитен интернет. Идеята му обаче не е само да предостави модерна комуникационна връзка на държавите от третия свят или пък да се конкурира с други доставчици на сателитен интернет. Целта му е този негов проект да е конкурентен по скорост на наземния оптичен интернет и да е достъпен за всички навсякъде.

Чакайте, става още по-интересно – подобна система от сателити големият иноватор планира и за орбита около Марс. Очевидно заселниците, които той смята да прати там (а и не само той – NASA също имат такъв план, но с билет за връщане), ще имат нужда от достъп до Facebook, YouTube и комуникация с близките си.

Все още няма информация кога изграждането на системата ще започне, но според Мъск, ще бъде съвсем скоро. А ние, както винаги, очакваме с нетърпение!