Българската стартираща компания I Rise Mechanics се бори за гласа на публиката в международното състезание Globalstartupawards. Тя разработва робот, който помага на хора с гръбначни наранявания да проходят.

Той се нарича Omnibot и e първото по рода си изправящо помощно средство за хора с двигателни проблеми. С негова помощ нуждаещите се могат да се движит във всички посоки, както и лесно да се прехвърлят от инвалидната количка към мебелите у дома и дори автомобила.

Годишно в света се случват между 250 и 500 хил. инцидента, които за съжаление обездвижват трайно физически активни и работоспособни хора. Средната възраст на пострадалите, според статистиката, е 39 години и половина.

Преди 7 години Силвия Василева пада от дърво и уврежда гръбначния си мозък, което засяга движението и усещанията в краката. За да й помогне, съпругът й – Любомир Василев разработва устройство, което да ѝ позволи и да се изправя.

По-късно към екипа му се присъединяват още няколко души, сред които и механикът на българския екипаж на Рали Дакар – Димитър Ортаков. Десет месеца след началото на проекта, през 2019 г. се появява роботът OmniBot. Устройството вече е патентовано и предстои започването на серийното му производство.

В Globalstartupawards революционният български робот, който дава свобода на хората с гръбначни увреждания, се състезава със стартъпи от цял свят. Всеки, който желае да подкрепи иновативното българско изобретение, може да го направи ТУК.

Победителите в надпреварата ще станат известни на 27 януари 2021 година.