Изкуственият интелект днес навлиза във все повече области от нашия живот и фотографската и видео техника не правят изключение. Производителят на първокласно оборудване за мобилни телефони, компютри и игрови конзоли Sandberg представи два иновативни продукта – уебкамера и стойка за смартфон – с вграден изкуствен интелект, който проследява прецизно обекта на заснемане. Това улеснява процеса на заснемане и стрийминг на видео, позволявайки на собственика на камерата да не е постоянно ангажиран с процеса, както и да добави повече движение към своите клипове. Ето и подробности за двата продукта:

 

Стойка за мобилен телефон с вградена камера и изкуствен интелект

 

Един от най-новите продукти на Sandberg е Motion Tracking Phone Mount – първата по рода си стойка за мобилен телефон с интегриран „фотографиращ робот“. Тя разполага с вградена малка камера и електрическо панорамиране, които се управляват от изкуствен интелект (ИИ). Камерата функционира като своеобразно „око“ за изкуствения интелект и проследява местоположението на обекта на заснемане. Благодарение на това моторизираното панорамиране автоматично държи обекта в центъра на рамката. Самият запис се извършва от камерата на мобилния телефон със стрийминг в реално време по обичайния начин.

 

В резултат се получава много по-приятен стрийминг, тъй като камерата може да следва движението гладко и плавно. Това позволява да използваме своя смартфон за да покажем всичко – от работа в градината, тренировка във фитнеса и стендъп шоу, до демонстрация на продукти и други професионални дейности. Устройството е идеален избор за бизнес презентации и заседания, при които презентаторът е прав или ходи, а не седи неподвижно пред камерата. Препоръчителната цена на дребно на стойката за смартфон е 125,99 лв. с ДДС.

 

„Твърде дълго гледахме хора, които седят застинали в едно и също положение и говорят към мобилните си телефони на статичен фон. Но всичко това е на път да се промени. Аз лично съм наистина впечатлен от високото качество и плавното движение, които може да постигне нашият изкуствен интелект“ – споделя Мартин Холеруп, главен изпълнителен директор на Sandberg A/S.

 

Motion Tracking Webcam – цилиндрична камера, проследяваща движение

 

Sandberg представи също и цилиндрична камерата, чиято горна половина може да се върти около оста си посредством вграден двигател. Той от своя страна се управлява от изкуствен интелект, който наблюдава в реално време записания образ и следи обекта на заснемане. Това позволява безпроблемно заснемане на подвижни обекти. Камерата поддържа Full HD резолюция, разполага със стъклен широкоъгълен 110° обектив и интегриран в нея микрофон.

 

Камерата е особено подходяща за презентации и други видове записи, при които презентаторът или водещият е прав или ходи. В резултат получавате същото видео, както при заснемане с ръчно управлявана камера, зад чието създаване обаче стоят битове и байтове, а не живо човешко същество. Препоръчителната цена е 151,99 лв., като в нея е включен и малък трипод.

 

Повече информация за двете устройства е достъпна тук:

 

https://sandberg.bg/bg/newsletter_preview/6IG3P9QM-VFU2-B564-1756-W2SLGD4R8YK2/Press_Neutral

 

https://sandberg.bg/bg/newsletter_preview/45YFDXDU-P1HK-DIEW-419S-7APFHUIAQHPS/Press_Neutral

 

Характеристики:

 

Motion Tracking Phone Mount

 

– USB-C charging connector (5V / 1A)

– Battery capacity: 2200 mAh

– Battery life: 6-8 hours

– Rotation angle: X: 360° / Y: 315°

– Rotation speed: 42°/sec

– 105° viewing angle

– Expandable clamp: 4.0 – 8.5 cm

– Tripod mount

 

Motion Tracking Webcam 1080P

 

– USB 2.0 interface

– Cable length: 1.5 metres

– Glass lens

– Full HD 1080p (1920 x 1080 pixels) at 30fps

– Supports SVC / UVC 1.5

– 110° viewing angle

– Optical resolution: 2 megapixels

– Built-in Omni-directional microphone

– 270° Tracking rotation