healthbook-book

През последната седмица започна да се появява все повече информация за iOS 8, както и за новите приложения, които ще дойдат със следващата версия на мобилната операционна система на Apple. Едно от тях е именно Healthbook, като сега вече има скрийншоти от новата апликация заедно с информация за това кои здравни показатели ще следи тя.

Всяка категория в Healthbook е с различен цвят, като разделите могат да се организират така, че да съвпаднат с предпочитанията на съответния потребител. Както сами може да видите от по-горните изображения, Healthbook ще следи кръвните изследвания, пулса, хидратаията, кръвното налягане, физическата активност, храненето, кръвната захар, съня, дишането, кислородната сатурацията и теглото ви.

Спорт

healthbook-cards

Три раздела на Healthbook ще следят за спортната ви дейност и това са Activity, Weight и Nutrition. Първата наподобява много други приложения в App Store и както тях, ще ви дава информация за броя извървени крачки, изгорените калории и извървените мили/километри. В раздела за тегло потребителят ще може да въведе информация за своята височина и тегло, за да проследява, например, процентът на своята телесна мазнина. И Activity, и Weight ще ви помогнат да проследите своя фитнес прогрес в рамките на ден, седмица, месец и година, като за тази цел ще бъдат включени и графики. В раздела за хранене на Healthbook потребителите ще въвеждат своя прием на храна, както и диетата, на която са в момента.

Пулс и кръвно налягане

heartblood

Данните за пулс и кръвно налягане са много важни по отношение на здравето и няма как да не бъдат включени в Healthbook. Приложението ще бъде в състояние да отчита пулса ви/ударите в минута, както и да ви дава информация за кръвното ви налагяне, като ще бъде записано както диастоличното (по-ниската стойност), така и систоличното кръвно налягане (по-високата стойност).

Кислородна сатурация, Кръвна захар и Кръвни изследвания

bloodworkbloodsugaroxygensat

Това може би са едни от най-важните елементи в Healthbook. Все още не е ясно как точно ще работи разделът за кръвни изследвания, но предполагаме, че могат да бъдат включени основни данни, които обикновено са предоставени от здравните специалисти и лабораториите за изследване на кръвта. Healthbook ще следи за кислорода в кръвта ни, което е важно за измерване скоростта на дишане. Миналата година Apple нае д-р Майкъл О’Райли, който е специалист в технологията за измерване на кислородната сатурация. Измерването на кръвната захар ще бъда от голяма полза на всички диабетици – тези, които страдат от диабет Тип 1 трябва да измерват своята кръвна захар по няколко пъти на ден, а тези с Тип 2 го правят може би няколко пъти седмично. Навлизането на Apple в този бизнес може значително да подобри живота на болните, а приложението Healthbook може да се окаже и решението.

Хидратация и измерване на дихателната честота

hydrationrespiratory

Нивата на хидратация и и дихателната честота също ще бъдат проследявани с помощта на Healthbook. Първото е от голямо значение, особено при спортистите, и позволява на потребителите да разберат колко вода има в тяхнолото тяло и дали не трябва да пият повече течности. За честота на дишането – равнява се на броя на дихателните движения за 1 минута, може да бъде използвана същата технология, която е и за отчитане на кислорода в кръвта. До момента не са много известните носими устройства, които да са специализирани в проследяването на такива показатели.

Сън

jb

Healthbook ще следи и съня ни, но към момента няма подробности какво точно ще включва този раздел. Предполагаме, че ще дава инфромация за качеството и продължителността на съня ни и движенията докато спим, подобно на приложения като Sleep Cycle. Не бива да забравяме, че Apple нае един от световните експерти в проследяване на съня, а именно Рой Рейман.

Healthbook ще ни дава информация за различни здравни показатели, но все още не е сигурно откъде точно ще бъдат набавени те – дали от новия iPhone 6, който според слуховете ще бъде с нови сензори, дали от отделни приложения в App Store, трети устройства или дългоочаквания iWatch. Предполагаме, че това ще стане ясно тази есен, когато Apple ще представи iOS 8, както и новите си устройства. Напомняме, че тази информация не е официално потвърдена от американската компания, а приложението Healthbook може да изглежда по съвсем различен начин, когато бъде представено.