Снимка: John Matherly

Вижте картинката по-горе. На какво ви прилича? Точно така, това е карта, която показва всички устройства, свързани към интернет. Легенда: по-червено значи повече устройства. Логично.

Джон Матерли – създателят на интернет търсачката Shodan, който е и самопровъзгласил се картограф, ни предоставя тази семпла карта на интернет. А за в бъдеще смята да повтори процеса и да следи промяната на резултатите. Какво точно представлява този процес? На 2-ри август Матерли е изпратил ping request-и до всички IP адреси по света и е събрал позитивните резултати. Сега ще си кажете: “Това легално ли е?” Да, разбира се. Ping-ът е просто мрежово помощно средство, което предава ехо-съобщение с искане на IP адрес. Нищо нелегално тук.

На Матерли му е отнело около пет часа да събере нужните данни, но цели 12, за да генерира изображението. Според reddit темата, която е публикувал, ping request-ите са дали резултат само от устройства, които са директно свързани към интернет – персонални компютри, рутери и така нататък. Понякога обаче е успявал да засече и смартфони.

Разбира се, можете да видите картата в пълния й размер ето тук.