Те са задвижвани с водород и са пригодени за състезателните писти

Японският автомобилен производител Toyota инсталира в състезателни автомобили двигатели с водородно горене. Компанията ще ги използва, за да тества осъществимостта на технологията за своите търговски превозни средства.

Toyota инсталира 1,6-литров водороден двигател с вътрешно горене в състезателен автомобил Toyota Yaris и два водородни резервоара в областта на задната седалка. Двигателите, които изгарят водород като гориво вместо бензин, са различни от тези на превозните средства с водородни горивни клетки, които използват водород за генериране на електричество. Toyota разработва технологията като част от стратегия, която включва изпробване на множество опции за по-чист транспорт.

Компанията не е дала никаква информация, дали двигателите с вътрешно горене с водород могат да бъдат монтирани на търговски превозни средства и кога ще се случи това. Тя също така признава, че технологията в момента страда от ограничения по отношение на обхвата и че е необходима много работа, за да се подобрят шансовете й да достигне до пътните превозни средства. Все пак, използването на водородни двигатели би изисквало само малки корекции в системите за впръскване. Това означава, че има голям шанс за усвояване.

Потенциалът на водородните превозни средства

Големи имена в автомобилната индустрия спориха за осъществимостта на автомобили, задвижвани с водород. Главният изпълнителен директор на Volkswagen Auto Group разкритикува привържениците на водородните превозни средства и заяви подкрепата си относно технологиите за електрическите такива.

Главният изпълнителен директор на Tesla показа подкрепата си към коментарите му, като обяви, че водородът е нефункционална форма за съхранение на енергия за автомобили. Според него едва ли си струва да го обмисляме за бъдещи етапи на развитие.

Това не попречи на правителството на Япония да подкрепи силно използването на водород в своята стратегия за зелен растеж, обявена през 2020 г. Други автомобилни производители, като BMW, също подкрепиха водорода. Последните обявиха планове за SUV с водородни горивни клетки, който трябва да е факт тази година.

Водороден рекорд

Toyota обяви, че е поставила нов световен рекорд, като измина със задвижваната от водородно гориво Toyota Mirai, 1003 км с едно зареждане. Водородът не ни гарантира, че ще бъде отговорът на стремежите ни за чиста околна среда, но след последния доклад на IPCC за изменението на климата, ние вероятно не сме в позиция, в която можем да си позволим да не тестваме всички опции, с които разполагаме.