Компанията ще представи своя първи напълно самоуправляващо се EV през следващата година

Изглежда компанията ще успее да намали разликата с Tesla и други лидери в технологиите за електромобили. Toyota е готова да представи първия си електромобил с усъвършенствана система за самостоятелно управление. Съвместното предприятие на Toyota, GAC Toyota, потвърди пускането на EV с подобни на Tesla Full Self Drive възможности през следващата година в Китай.

Първият EV модел на успешната световна марка ще включва технология за самостоятелно управление. Тя ще позволи разширени функции за подпомагане на водача като шофиране по пътища, избягване на препятствия и паркиране. Всичко това е направено по подобие на FSD на Tesla.

Ново партньорство

Технологията произтича от новото партньорство с Momenta. Последната е стартираща компания за автономни превозни средства в Пекин. Toyota беше сред водещите инвеститори по време на финансирането на Momenta за серия C през 2021 г.

GAC Toyota също работи и с Huawei, за да използва тяхната технология в електрическия седан bZ3X. bZ3X беше представен през октомври 2022 г. като второто EV, което се присъедини към вече наличните възможности в световен мащаб.

Новата технология е уникална от тази на Huawei с това, че Momenta и Huawei ще предоставят софтуер и хардуер, докато тримата работят заедно, за да я интегрират. Toyota не трябва да се фокусира върху ADAS, а да наблегне върху пускането на добър BEV на ниска цена.

Ако Toyota пусне машина от нивото на Corolla или RAV4 на основата на BEV, това ще потуши голяма част от критиките около нейните планове за електрификация. Вероятно също така ще стимулира компанията да продължи този BEV. Предстои да разберем.

Нови планове

Toyota също разкри, че планира да пусне литиева батерия от железен фосфат до 2027 г. Подобна батерия може да намали производствените разходи с 40%, в сравнение с текущия bZ4X.

След като продажбите на автомобили в Китай спаднаха с 22% през първите четири месеца на 2024 г., Toyota се стреми да обнови марката с нови, по-конкурентни технологии.

Компанията се приближава с още една стъпка към Tesla с планове да отвори ексклузивните зарядни станции на Lexus в Япония и за други електромобили. Японският автомобилен гигант се стреми да отблъсне настъпващата конкуренция от страна на евтини китайски производители на електромобили като BYD. Марката пусна третия си електромобил в Япония миналата седмица.