Lutz Pathfinder Pod
Lutz Pathfinder Pod

През месец юли, миналата година, британското правителство каза, че ще преразгледа правилата за движение по пътищата, за да види дали са необходими някакви промени за тестване на автономни коли. Днес беше публикуван официалният доклад, който позволява тяхното движение.

Виж още: Samsung намеква за “невероятна” камера в следващия Galaxy смартфон

Според нормативната уредба не съществуват никакви законови пречки за тестването на автономни коли във Великобритания, стига в тях да има шофьор, който да поеме отоворност и превозното средство да е в съотвествие със законите за движение по пътищата. Това означава, че при тяхното тестване няма да се налага да се взимат допълнителни разрешения и удостоверения.

Тази пролет ще се публикува кодекс за практика, като докладът обещава, че той лесно ще се установи, ще бъде по-гъвкав и по-облекчен за тези, които искат да се включват в тестването, отколкото регулаторният подход, следван в други страни, най-вече САЩ. През 2017 г. трябва да има действащо законодателство, което да позволява по-широкото прилагане на тази технология и Обединеното кралство ще настоява за нови международни правила до края на 2018 г.

Правителството на Великобритания иска голяма част от автономните коли да се тестват в страната, а министърът на транспорта Клеър Пери каза в изявление: “Колите без шофьори са бъдещето. Искам Великобритания да бъде в центъра на тази вълнуваща нова разработка, да прегърне технологията, която може да промени нашите пътища и да отвори нов маршрут за световни инвестиции.”