Чатенето и карането (едновременно) са се превърнали в хроничен проблем. Всички, като започнем от създателите на закони и стигнем до хората, които правят проучвания, от създателите на телефоните до доставчиците на услуги, всички, абсолютно всички, се опитват да разрешат този проблем.

SimpleTexting – компания, която предлага услуги за текстови съобщения, си е направила труда да направи едно малко проучване, което показва до колко опасни могат да бъдат хората, които си гледат в телефона, докато карат своя автомобил.

text-drive-1

Писането на съобщения, докато шофираме винаги се е считало за нещо, което “модерната младеж” прави. Въпреки че има закон, който наказва подобни действия, това изглежда не спира тийнейджърите да насочват цялото си внимание върху любимото си устройство, дори когато са зад волана.

Обществото ни непреклонно вярва на това твърдение. Дали обаче младежите са най-голямата заплаха на пътя? Въпреки че децата се считат за по-разсеяното поколение, статистиките направени от SimpleTexting показват, че не е точно така. Вижте колко заблудени сме всъщност:

Тийнейджърите ли са тези, които пишат съобщения и карат едновременно?

Оказва се всъщност, че току-що навършилите пълнолетие, са най-малкото зло на пътя. Изглежда “децата” все още не са толкова смели и не се мислят за достатъчно опитни, за да си гледат в телефоните, докато шофират. Може би след този факт ще кажете, че хората, които най-често извършват това действие са във възраст от 20 до 30 години… Е, отново грешите. Вижте статистиката по-долу и ще се убедите сами, че колкото по-възрастни са хората, толкова “по-безстрашни” стават.

text-drive-2

Шофирането в по-напреднала възраст (65+) не е престъпление, но определено не е препоръчително и със сигурност не се насърчава. От картинката по-горе се оказва, че именно тази възрастова категория съдържа най-висок процент безразсъдни шофьори.

Тази статистика може би изненадва доста хора… Но това е самата истина.

“Пазителите” на закона грижат ли се за нашата безопасност?

Може би вече знаете отговора на този въпрос.

Законите, които забраняват писането на съобщения, по време на шофиране са станали малко по-строги напоследък. Глобите са доста високи. На човека зад волана, може дори да му бъдат отнети правата и шофьорската книжка, ако има няколко провинения в тази област.

При тези обстоятелства предполагаме, че пазителите на закона стриктно наблюдават дали, хората го спазват. Това обаче не е така.

text-drive-3

Според проучването, направено от SimpleTexting, над 90% от каращото население, което не спазва съответния закон не е спирано, дори за да му се направи забележка. По-малко от 8% от хората, които са нарушили закона споделят, че са били спирани от полицията… Фактът, че толкова много хора успяват да се изпъкнат конкретно от този закон е доста обезпокоителен. Все пак тук става дума за много повече от един застрашени човешки животи.

От полза ли са hands-free технологиите?

Въпреки че доста производители на автомобили, вграждат hands-free технологии в техните продукти, повече от половината потребители не използват тези услуги.

По различни причини, 45% от шофьорите споделят, че никога не са сдвоявали телефона си с техния автомобил, докато 22% от тези, които са го правили, използват технологията изключително рядко.

text-drive-4

Друго мнение твърди, че тези технологии само влошават концентрацията, на човека зад волана. Особено, когато са начинаещи във въпросната услуга. Новостите изискват повече внимание и ако шофьорите се разсейват, докато ползват телефоните си, според някои се разсейват още повече, когато разговарят “без ръце”.

text-drive-5

Проучването също показва, че доста малко хора осъзнават, че имат проблем с писането на съобщения. Малък процент от тях всъщност признава, че извършват това действие зад волана. А, от технологична гледна точна изглежда, че притежателите на iPhone са много по-склонни да нарушават този закон, отколкото потребителите на Android.

text-drive-6Е, какво мислите за този проблем, след като прочетохте повече за него? Разбира се, всяко едно проучване е субективно, но очаквахте ли подобни резултати и съгласни ли сте с тях? Вие самите позволявате ли си от време на време да си ползвате телефоните, докато шофирате? Каквото и да е мнението ви по въпроса, ще се радваме да го споделите с нас в коментарите.