Само за броени дни след премиерата си Pokemon GO стана хит. Вече е трудно да се разходите по улицата без да срещнете някой, който се опитва да хване Pidgey. Това се дължи на няколко фактора, но може би най-големият от тях е носталгията по един от най-култовите културни феномени. Само за първите два дни след премиерата, стойността на Nintendo на финансовия пазар се вдигна с 7,5 милиарда долара. След този уикенд обаче, нещата поеха в малко по-различна посока.

След края на търговията с акции в петък, инвеститорите на Nintendo бяха учудени да разберат, че всъщност компанията не е единствения собственик на Pokemon GO. Както знаем, разработчици на играта са Niantic Labs. Заради объркването на инвеститорите обаче, Nintendo бяха длъжни през уикенда да направят официално обръщение, в което да напомнят на потребителите, че тяхни са само 32% от The Pokemon Company. Така е от известно време.

Разбира се, че успехът на Pokemon GO се отразява и на Nintendo, но те не са единствените, които притежават марката. Всъщност това не е тайна и наистина странно е объркването, което се е получило в края на миналата седмица. Поради това, стойността на акциите на японския гигант са претърпели спад със 17%.

Сигурни сме обаче, че Nintendo ще се възстановят. Все пак популярността на Pokemon GO продължава да расте. Ето че миналата седмица играта най-накрая бе официално пусната и в Япония, където за броени часове я свалиха повече от 10 милиона души. Няма нужда да обясняваме какъв е статутът там на Pokemon като цяло, така че развитието не е изненадващо.