В Африка беше открито първото напълно захранвано от слънцето село

То поставя началото на моделите за бъдеще с възобновяемост. След разгръщане на подходящата инфраструктура, слънчевата енергия може да се превърне в един от най – добрите източници на захранване. Но за целта е необходима стабилна инфраструктура. От цялата използвана слънчева енергия в световен мащаб, по-малко от 1% в момента идва от континента.

Id Mjahdi

Близо до слънчевия атлантически бряг на Мароко, малката общност на Id Mjahdi се рекламира като първото изцяло автономно селище в Африка. Мароко води усилия за реализиране на този потенциал. Там вече се задоволяват 35% от нуждите за електроенергия от възобновяеми източници. Целта е увеличаване използването на такава до 52% през 2030 година.

Id Mjahdi се очертава като план за захранването на отдалечени села, при които би било скъпо свързването към националната електрическа мрежа. Докато много други африкански селища използват слънчева енергия само за определени неща, Id Mjahdi я използва за всички свои енергийни нужди.

Самодостатъчно ли е селото?

Когато мароканската компания за слънчева енергия Cleanergy излезе с идеята да изпробва устойчив модел за електрифициране на отдалечени общности, тя се насочи смело там, където имат нужда от всичко.

Преди да стартира проекта, селяните разчитали на свещи за осветление. Обикновено са можели да си позволят само около час използването на свещ за работа или друго късно вечер. Ежедневно са практикували изгаряне на дървесни кори за готвене и отопление. Но това води до много неприятни последици за здравето.

В селото дори е нямало близък източник на вода. Болшинството от момичетата често са пропускали учебни дни, за да изминат няколко мили до отдалечен кладенец.

Първата стъпка в проекта за 188 000 долара беше изграждането на водна кула за общността. Следващият етап беше инсталирането на електроцентрала с 32 слънчеви фотоволтаични панела, които генерират 8,32 киловата електроенергия за разпределение чрез мини-мрежа.

Електростанцията е свързана с около 20 домове в селото, обслужващи повече от 50 души. Всяка къща е снабдена с хладилник, бойлер, телевизор, фурна и изход за зареждане на устройства. Слънчевата мрежа има батерия, която може да доставя до пет часа електроенергия извън дневната светлина.

С любов към природата

Проектът беше подпомогнат и от мароканска организация с нестопанска цел, която подкрепя щадящите технологични нововъведения.

През октомври Cleanergy представи няколко сгради със слънчева енергия. Такива бяха обществени бани, работилница, в която жените учат и произвеждат арганово масло, и предучилищна програма за деца на възраст от три до шест години, което дава възможност на майките им да работят.

Осигуряване на заетост

Докато децата играят и рисуват, 30 жени (много от които не са ходили на училище като деца) се учат на четене и писане, тренират се за стипендии и използват традиционни техники за създаване на арганово масло, раздробявайки ядки от местни арганови дървета. Козметичната компания Petit Olivier изкупува цялата продукция, осигурявайки така нужният им доход. Фактът, че голяма част от хората могат да намерят работа в собственото си село е много голям напредък.

Асоциацията взема малка такса от продажбата на арганово масло за поддържане на слънчевата мрежа, а мъжете и жените в селото са обучени от Cleanergy за това как да управляват технологията. Подобна мини мрежа е лесна за изграждане в села наброяващи от 100 до 1000 души население. Нейната устойчивост се заключава в това, че местните жители успяват сами да я поддържат. Подобна технология може да бъде създадена навсякъде по света.

Cluster Solaire сега търси финансиране за изграждането на повече слънчеви села. Само в Мароко 800 села са без електричество. А огромната цифра от 840 милиона души нямат достъп до ток в световен мащаб.