Снимка: YouTube

YouTube току-що изигра големия си коз в борбата срещу музикантите, които използват сайта за стрийминг на музика.

Всеки музикант, който не иска да се включи в най-новата ad-free услуга на YouTube, ще бъде изцяло премахнат от популярния сайт. Това казаха представители на притежавания от Google видео гигант във вторник. Новата услуга, която ще ви показва клипове и музика без наличието на реклама срещу малка сума, е в процес на разработка от известно време. Някои музиканти обаче не са доволни от финансовите предложения на YouTube.

Ръководителят по съдържание и бизнес операции на YT спомена за Financial Times, че музиканти, които не са съгласни с новите условия (включително Adele, Arctic Monkeys Jack White), ще бъдат вкарани в „черния списък“ в рамките на няколко дни. Точно така. Възможно е скоро да не можете да се наслаждавате на песни като „Someone Like You“ на Adele или „Do I Wanna Know?“ на Arctic Monkeys. Напомням, че Arctic Monkeys бяха една от първите групи, която стана популярна чрез интернет.

От Google планират да започнат тестване на новата услуга между служителите си през следващите седмици. Според изказване специално за Huffington Post, въпросната услуга тип streaming ще позволи на музикантите да правят още повече пари от YouTube. Само че от компанията все още не са пуснали публично информация за това какви точно ще са условията за желаещите да се възползват. А YouTube все пак продължава да е най-големият сайт за споделяне на видео.

По думите на говорител на компанията пред Huffington Post: „Целта ни е YouTube да продължи да е едно чудесно музикално приключение, чрез което фенове и музиканти да се свързват и също така това да носи приходи на музикалната индустрия. Добавяме услуги с абонаментна насоченост точно с тази идея – да предоставим на партньорите си допълнителни финансови облаги.“

От всички музикални компании, които са имали договори с YouTube преди, само 5% все още не са се включили в новия тип услуга.

Все пак надеждата умира последна. Третите страни, предоставящи музикално видео в YT, ще имат възможност да продължат да използват музикални клипове на музиканти от „черния списък“. Поне това са думите на говорител на Vevo към TechCrunch. Това значи, че Adele, която работи с Vevo, ще продължи да присъства в YouTube.

За да стане още по-шантаво, различните музиканти подписват договори с различни компании и студия в различните части на света и това означава, че музиката ще бъде достъпна в някои държави, а в други не (отново по думите на говорител на YT).

А иначе, почти всяка tech компания в момента се е гмурнала в услугите за streaming на музика. От Amazon пуснаха своя вариант на това за членове на Amazon Prime миналата седмица. Apple купи Beats Electronics като част от своят вариант на Spotify. И за финал, за да разберете колко всъщност наситен е пазарът за подобни услуги, Google вече имат музикално streaming приложение – Google All Access.

Какво е вашето мнение за тази последна новина около интернет гиганта?