На авто шоуто в Токио, Япония вчера, Yamaha представи нещо наистина различно и смайващо – робот, който може да кара мотор. Той се нарича Motobot и според разработчиците ще може да шофира немодифицирани машини на две колела с до 200 километра в час. Това в момента не е възможно, както можете да видите във промо видеото по-долу, но от Yamaha се надяват скоро да подобрят технологията си.

В момента Motobot разчита на помощни колела, които стоят встрани от мотора и му помагат да не падне на една страна при по-резки завои или неравности по пътя. За изобретението си Yamaha казват:

“Желаем да приложим технологията и наученото от разработката на това предизвикателство, за да създадем високо-технологични системи за сигурност при шофьорите на мотори. След това искаме да ги имплементираме в сегашните си продукти, както и за нови и бъдещи такива.”

Промо видеото, представено от Yamaha, показва как Motobot управлява мотор съвсем сам – ускорява, сменя скорости, завива и пази равновесие върху модифициран за нуждите на разработката мотор. Тази технология продължава да се развива, така че има още какво да очакваме.