Роботизираните коли превземат нашето ежедневие
Идва ред и на пистите

Новите състезателни автомобили нямат шофьор, но все пак успяват да покажат впечатляващи резултати. Техническият университет в Мюнхен влиза в състезанието Roborace Motorsport. Вече е факт първият състезателен сезон.

Всички участващи автомобили са електрически и самоуправляващи се. Стартът на идеята е бил в началото на 2017 година. От този момент нататък, всеки месец се разработва и обогатява нужния софтуер. След това се ходи по събития, точно както при Формула 1.

Всеки отбор от университета в Пиза пристига с електрически микробуси и се състезава. Подобренията за състезателните автомобили, като DevBot 2.0 идват едно след друго. Точно този е в състояние да достигне скорост над 200 км /ч (322 км /ч). Той се ръководи от шест камери, два радара, 18 сензора за ултразвук и пет сензора за откриване и променяне на светлина. Вграденият компютърен процесор е способен на 24 трилиона операции в секунда.

Това беше първият състезателен автомобил, който постигна напълно автономен официален рекорд на Goodwood Hill Climb. Това е важно събитие за моторните спортове в Западен Съсекс, Англия на 13 юли.

Пистата, на която се осъществяват надпреварите е тясна, стръмна и снабдена с хлъзгави завои. Кремъчни стени и бали сено са разположени по цялото протежение от 1,86 км.

DevBot я преминава за 66.96 секунди – осем секунди по-бързо от неофициален опит миналата година. AI трябва да подобри с още две секунди, за да надмине най – добрите човешки резултати.

Имат ли смисъл състезанията с автомобили без шофьор?

Това е един от най – добрите начин да се оцени качеството на сензорите и камерите, на които ще разчитат автономните превозни средства. Планира се въвеждането на пречки пред автомобилите, наподобяващи бавно движещи се камиони и трактори. Тяхното преминаване е най – трудната задача за автоматизираните превозни средства.

Крайната цел е да се разбере дали автомобилите без шофьори могат да се представят на ниво, така че да не можете да откриете, че се ръководят от AI.

Курс с препятствия

Roborace планира да затрудни автомобилите, чрез въвеждане на затруднения в движението. Способността им да бъдат автономни се основава на способността да се конкурират със заобикалящата ги среда. Сензорите получават най-голямо внимание в наши дни.

Елон Мъск на Tesla настоява, че камерите могат да се справят сами. Mobileye, собственост на гигантския производител на чипове Intel, също прави AV-камера за автомобили. Но повечето експерти смятат, че имаме нужда от много други устройства, като лидар, радар, ултразвук, безжична комуникация между колите и така нататък.

Камерите са добри в управлението на форми и цветове, както и за идентифициране на обекти. Те могат да работят на голямо разстояние, но евентуален дъжд и мъгла биха могли да нарушат прецизността.

Радарът е с ниска разделителна способност. Работи на дълги разстояния при лошо време и освен това е добър за определяне на относителната скорост на нещо, което идва към вас. За да бъдат напълно надеждни, камерите би трябвало да съответстват на способностите на човешкото око. Колите ще се нуждаят от човешки мозък и процесорна мощ, за да анализират всички изображения в реално време.

След като премахнете разходите за водача и можете да използвате автомобила 24 часа на ден, сензорите започват да изглеждат достъпна и разумна алтернатива. Оптимизирането на дизайна, материалите и производството е всъщност не загуба и печалба на средства. Когато технологичните системи могат да бъдат изградени върху единичен силиконов чип, това ще отвори вратата, за много по-евтина изработка.

Други сензорни технологии

Един от тях е инфрачервен сензор за топлина, полезен за забелязване на пешеходци от автономната система. Има доста работа, докато сензорите станат достатъчно надеждни и евтини, особено когато обикновен стикер може да ги заблуди и да объркате знак за стоп със знак за ограничение на скоростта.

Съществува и въпросът как да се поддържа и поправя цялата тази сложна технология. Застрахователите, сервизите и регулаторните органи ще трябва да се адаптират към този нов автономен свят. Състезателните роботизирани автомобили са ускоряващо развитие на това автоматизацията в бъдеще.