Xiaomi обявиха вчера, че пускат нов смартфон, който ще бъде с 12-мегапикселова двойна камера. Xiaomi Mi A1 ще бъде флагман с процесор Qualcomm Snapdragon 625, 4GB RAM и 64GB вградена памет, който ще се продава за около 235 долара.

Двойната камера не е за подценяване като характеристика, особено когато и двата сензора са 12-мегапикселови, а единият е тип telephoto с възможност за двойно приближение. По-интересното обаче е друго — Mi A1 идва с логото Android One. Точно така, това ще е смартфон от китайската компания без тяхната визия за софтуера, наречена MIUI. Промоционалният банер на Mi A1 гласи „Created by Xiaomi, Powered by Google“. С една дума — чист, стоков Android.

Смартфонът ще дойде с Android 7 Nougat, като китайците споделят, че той ще получи Oreo преди края на годината. Другото, което се споменава е, че това ще е първото устройство, което ще получи ъпдейт към следващата версия на операционната система Android P, догодина.

Останалите спецификации на Xiaomi Mi A1 включват 5.5-инчов Full HD (1080p) дисплей, USB Type-C и 3080 mAh капацитет на батерията. Ще се предлага в три цвята — черно, розово и златно.

Xiaomi Mi A1 е смартфон главно за индийския пазар, като той ще може да бъде закупен от различни магазини, както и онлайн, в Индия от 12 септември. По-късно се очаква той да бъде представен на пазара и в Азия, а очакваме да го видим и в Европа. Все още не се знае точно в кои държави на Стария континент ще се предлага, но би било прекрасно ако той дебютира и в България.