windows_phone_gestures

Microsoft експериментира с нова технология за контрол чрез жестове, която ще бъде интегрирана в бъдеща версия на Windows Phone. Идеята е смартфонът да може да бъде контролиран без физически допир, подобно на възможностите на Xbox Kinect.

Технологията всъщност е разработена от Nokia и носи кодовите имена 3D Touch и Real Motion. Финландците работят по проекта в тайна от няколко години. След придобиването на телефонния бизнес на Nokia, от Microsoft са решени да продължат работата по технологията, като приложат и част от своята технология, „know-how“ и софтуер, използвани в Xbox Kinect.

Компанията дори има прототип на устройство с кодовото име McLaren, което трябва да влезе в продажба до края на годината. Смартфонът ще е директен наследник на флагмана Nokia Lumia 1020 и може би ще бъде първото устройство, използващо марката на Microsoft.

Благодарение на редица допълнителни сензори, McLaren ще бъде първият смартфон, който ще използва 3D Touch. Устройството ще може да отговаря автоматично на повиквания, когато потребителят постави телефона до ухото си, да включва високоговорителя, когато устройството е поставено на маса или да прекратява обаждането, когато смартфонът бива прибран в джоба.

Microsoft предвижда и доста по-амбициозни приложения на технологията. Например когато използват камерата,  потребителите ще могат да контролират приближението само чрез приплъзване на пръста по корпуса на смартфона. Самото устройство ще може да разпознава кога и как е държано от потребителя и да се включва и изключва автоматично. Според компанията тази технология може да премахне изцяло нуждата от power бутон.

Изглежда, че този вид технология ще бъде популярна в света на смартфоните тази година. Само преди няколко дни Amazon обявиха дата за премиерата на своя първи смартфон, който най-вероятно ще има подобни функционалности.